10 Ocak 2011

GÜLŞEN TEYZE'NİN SALATASI-TAVUKLU MEKSİKA FASÜLYELİ SALATA

MALZEMELER:
  • 1 Adet haşlanmış tavuk
  • 1 Su bardağı Meksika fasülyesi
  • 4-5 Adet haşlanmış patates
  • 1/2 Demet taze soğan
  • 1/2 Demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • Limon suyu
  • Kuru nane
HAZIRLANIŞI:
  1. Fasülyeyi bir gece önceden ıslatıp haşlayın.
  2. Haşlanmış tavuğu iri iri doğrayın sonra didin.
  3. Patatesleri küp küp doğrayın.
  4. Taze soğanı ve maydanozu ince ince doğrayın
  5. Fasülye hariç tüm malzemeyi karıştırın.
  6. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine meksika fasülyesini yayın.
Ellerine sağlık Gülşen Teyze çok güzel olmuştu  keşke seninkinin fotoğrafını çekebilseydim  servisin muhteşemdi eh artık gelemeyenler bu tarifi denerler.

9 Ocak 2011

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

MALZEMELER:
  • 17 Yemek kaşığı toz şeker
  • 7 Yemek kaşığı ince irmik
  • 1 Paket vanilin
  • 1 Kg. süt
HAZIRLANIŞI:
  1. Vanilin hariç tüm malzemeyi ocakta karıştırarak kaynatıyorum.
  2. Vanilini ekliyorum.
  3. Tatlının yarısını yuvarlık bir borcama ya da herhangibir servis kabına kabı önce ıslatıp döküyorum.
  4. Üstüne ceviz veya fındık döküp geri kalan tatlıyı da onun üstüne döküyorum.
  5. Buzdolabında soğuduktan sonra üstünü mevsimi ise çilekle süslüyorum.
Oldukça kolay olan bu tatlıyı  emzirme dönemindeyken yapardım hem çabuk olurdu hem de süt yapar diye bol bol yerdim sonuçta yağsız bir tatlı. Gerçi irmik tatlısını bilmeyen yoktur ama çoktandır yapmıyorsanız ya da  ölçüyü unuttuysanız bir hatırlatma olur diye düşündüm.

KARAMELA


MALZEMELER:
  • 1 Çay bardağı toz şeker
  • 4 Yumurta
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 2 Kahve fincanı mısır nişastası
  • 2 Kg. süt
  • 1 paket vanilin
HAZIRLANIŞI:
  1. 1 Çay bardağı toz şekeri büyük bir çelik tencerede karamel rengini alıncaya kadar yakın. Kansorejen etkisi olmasın diye ben fazla yakmıyorum.
  2. Şekerle nişastayı bir kase içinde karıştırın.
  3. Yumurtaları mikserle çırpın, nişasta-şeker karışımını ve sütü ekeyin.
  4. Bu karışımı yanmış şekerin üstüne döküp karıştırarak ocakta pişirin.
  5. Kaynayınca vanilini ekeyin.
  6. Kaselere dökün ve buzdolabında muhafaza edin servis yapacağınız zaman üzerine muz dilimleyin, hindistancevizi de çok yakışıyor aklınızda bulunsun.
NOT: Malum 2 kg. sütten yapıldığı için kalabalık misafir için çok iyi oluyor oldukça bereketli bir tatlı. İsterseniz malzemeyi ikiye bölerek de ilk denemeyi yapabilirsiniz.

8 Ocak 2011

PORTAKALLI, AYVALI, ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


FARKLI GÜNLERDEN FARKLI ENSTANTENELER

MALZEMELER:
  • 1 Adet soğan
  • 4 Adet kereviz
  • 1 veya 2 adet  ayva
  • 1 Adet patates
  • 2 Adet portakal suyu
  • 1 Adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 Adet kesme şeker
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (Cılgalan biberi)
  • 5-6 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • Arzu ederseniz kerevizin yaptaklarını da doğrayın

HAZIRLANIŞI:
  1. Tüm sebzeleri (kerevizleri kalınca)soyun, yıkayın , iri küpler halinde doğrayın, karıştırın ve düdüklü tencereye alın,
  2. Geri kalan sıvı malzemeleri ve baharatı ayrı bir kapta karıştırın ve sebzelerin üzerine dökün,
  3. 9-10 dak. düdüklü tencere de pişirin.
  4. Biraz soğuduktan sonra kapağını açıp servis tabağına alın.
  5. Doğranmış kereviz yapraklarını ister pişmeden önce ister piştikten sonra üzerine süs olarak dökün.

GERÇEK SUSHI (SUŞİ)


İknci denemem daha ince oldu

MALZEMELER:
  • 2 Su Bardağı kısa Osmancık Pirinci (Calrose)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (orjinal suşiye tuz konmuyor ama ben Türk damak tadına uysun diye biraz koyuyorum.)
  • 1 Yemek kaşığı sirke (orjinal suşide toz sirke kullanılıyor)
  • 4 Su Bardağı kaynar su
  • 1/2 Paket deniz yosunu
  • Jülyenden ince ve uzun olacak şekilde doğranmış havuç
  • Jülyenden ince ve uzun olacak şekilde doğranmış salatalık
  • Ton Balığı (Türk damak tadına uyarlamak için ton balıklı yapıyorum normalde suşiyi sevmeyenler bile severek yiyorlar.) 
  • Somon Füme
  • Arzu edilirse orjinalinde sık kullanılan çiğ yengeç bacağı da konabilir. 
SOSU:
  • Soya sosu
  • Wasabi ve zencefil macunu
  • Hazır macun bulamadıysanız soya sosunun içine taze zencefili incecik rendeleyerek de zencefilli bir sos elde edebilirsiniz.

HAZIRLANIŞI:
  1. Pirinci, suyu, tuzu ve sirkeyi orta ateşte hafif lapa olacak şekilde pişirin gerekirse biraz daha kaynar su ekleyin.
  2. Pilav ılıyınca deniz yosunu yaprağını ikiye bölün bir tarafı fazla bir tarafı az olacak şekilde (2/5+3/5 gibi)
  3. Büyük olan deniz yosununu bir kaşık fotoğrafta gördüğünüz aletin üstüne koyun içice 3-4 mm. kalınlığında pirinci bir kaşık yardımıyla serin üstüne ince uzun doğranmış sebzelersen veya balık çeşitlerinden birini serin  aletin içinde rulo yapın elinizle biraz sıkın ve aleti açın ikişer parmak kalınlığında kesin. Servis tabağına alın.
  4. Küçük olan deniz yosununu fotoğrafta gördüğünüz aletin üstüne koyun içice 3-4 mm. kalınlığında pirinci bir kaşık yardımıyla serin aletin üstünde ters çevirin üstüne  ince uzun doğranmış sebzelersen veya balık çeşitlerinden birini serin  aletin içinde rulo yapın elinizle biraz sıkın ve aleti açın ikişer parmak kalınlığında kesin. Servis tabağına alın. Dışı pirinçli olan suşiler afiyetle yemeğe hazır hale geldi.
  5. Servis yaparken soya sosunu küçük bir kaseye koyun. Bulabilirseniz birer tane de wasabili ve zencefilli soya sosu hazırlayın tek yapmanız gereken 1/2 kahve fincanı kadar soya sosu ile tüpte kullanıma hazır hale getirilmiş wasabiyi veya zencefili 1 çay kaşığı kadar sıkıp karıştırmak.
  6. Sushileri bu soslardan birine batırıp afiyetle yiyin. 

Kesmeden önceki hali                                  

Sarı olanlar susama batırıldılar

Yeme de yanında yat görüntüsündeki sushilerin son hali


3 Ocak 2011

ŞİFA ÇORBASI-15 DAKİKALIK ÇORBA

Hazırlaması 15 dak. eh pişerken de biraz sabır oldukça lezzetli ve faydalı görünüyor ilk defa denedim beğendim sizlerle de paylaşayım dedim.

MALZEMELER:
  • 1yemek kaşığı tereyağı
  • 1 küçük soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 orta boy kereviz
  • 1 küçük patates
  • 2/3 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 3-4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • tuz
  • 1/4 demet maydanoz
HAZIRLANIŞI:

  1. Tereyağını erit
  2. Küçük küçük doğranmış soğanı ekle pembeleştir
  3. Küp şeklinde doğranmış havucu ekle karıştır
  4. Küp şeklinde doğranmış kerevizi ve patatesi de ekle karıştır
  5. İsterseniz kerevizin saplarını ve yapraklarını da doğrayıp ekleyebilirsiniz
  6. Mercimeği ekle karıştır
  7. 1 lt. kadar kaynar su ekle isterseniz yarısını etsuyu koyabilirsiniz
  8. Çorba pişince yoğurdu ve unu karıştır tuzla birlikte ilave edip bir taşım daha kaynatıp altını kapat
  9. Üzerine ince ince doğranmış maydanozu serpin.
Hiç tahmin etmemiştim eşim çok beğendi iki tabak yedi.