27 Şubat 2011

ELMALI TURTA

Eski tariflerimden biri daha:

MALZEMELER:
  • 150 Gr. Tereyağ
  • 2 Yumurta
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 1/2 Su bardağı süt
  • 1 Paket vanilin
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 2 Su bardağı un
HAZIRLANIŞI:
  1. Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri 5 dak. kadar mikserle çırpın.
  2. Geri kalan malzemeyi sırasıyla ekleyin ve kaşıkla karıştırın.
  3. En son elenmiş unu ekleyin.
  4. Yağlanmış yuvarlak borcama dökün.
  5. Üstüne dilimlenmiş elmaları arzu edildiği gibi dizin.
  6. Önceden ısıtılmış 175 C deki fırında 35-40 dak. pişirin.
  7. İsterseniz üzerine marmelat da sürebilirsiniz.

SABLE BİSKÜVİSİ

MALZEMELER:
  • 250 Gr. yumuşak tereyağı
  • 1 Su bardağı pudra şekeri
  • 3 yumurta
  • 1 Paket vanilin
  • 1 Paket kabartma tozu
  • Alabildiğine un
HAZIRLANIŞI:
  1. Bütün malzemeyi elini bırakacak kadarun ekleyerek yoğurun.
  2. Kalıba doldurup tepsiye kurabiyeleri sıkın.
  3. Orta ısıdaki fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.
NOT:  Bu tarifi 14 yaşındayken yapmıştım pasta defterimin ilk sayfalarında buldum sizlerle paylaşayım dedim. O zamanlarda herkes yer tarif alırdı üstelik tüm tarifleri ben yazardım. Özellikle annemin gün arkadaşları kızım bana da yaz bana da yaz derlerdi. Tarif yazmaktan bir hayli yorulmuşdum o yüzden bu blog işi çok hoşuma gitti bir kez yazıyorum soranlara veriyorum adresi rahat ediyorum. Yakında yapar fotoğrafını koyarım nostalji olur inş...

AYSOLTAN'IN BABY SHOWER'I


2008 Aysoltan'ın Baby Shower'ı öndekiler arkadaşlardan gelenler arka masadakiler benim yaptıklarım:
 Tandır Böreği, Maklube, Ispanaklı Börek, Yoğurtlu Patates Salatası, Haşhaşlı Revani, Yoğurtlu Iceberg Salatası ve ortadaki Ananas ve Kavun Dilimleri


KETE

MALZEMELER:
  • 1/2 Kg. süt
  • 1 Büyük çay bardağı yoğurt
  • 1 Büyük çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 Paket pakmaya
  • Tuz
  • İyi marka un
İÇ:
  • 250 Gr. tereyağını eritin ve iyice kızdırın .
  • Alabildiğine un koyun ve karıştırın annemin tabiriyle tışş diye ses gelsin. Ocağı kapatın. (Kavrulmuş helva kıvamında olacak ama kavrulmayacak rengi krem rengi olacak.)
  • Arzu ederseniz dövülmüş ceviz ekleyin.
HAZIRLANIŞI:
  1. Mayayı ılık sütün içinde eritip 10 dak. bekletin.
  2. Kulak memesi yumuşaklığında yoğurun ve mayalanmaya bırakın.
  3. Bezileri hazır yufkalardan biraz kalın olacak şekilde açın aralarına erimiş tereyağ sürün, üç bezi üstüste olsun.
  4. Bu üç beziyi 8 cm. eninde oklavanın uzunluğunca katlanır.
  5. Sekizer cm.lik kareler halinde kesilir.
  6. Kestikten sonra biraz bekleyin,  hamur parçalarını fırına yakın sıcakta bırakmayın mümkün olduğunca soğuk bir yerde bekletin ki yağları çabuk donsun.
  7. Bu sekizer cm.lik kareleri daha büyük kareler (15-16 cm2) haline getirmek için tekrar açın. 3-4 mm. kalınlığında olsun.
  8. İçine 2 yemek kaşığı kadar iç konulup zarf gibi katlanır. Tekrar 10-12 cm. lik kareler halinde açılır.
  9. Ters tarafına bıçakla 3-4 kere batırılır.
  10. Düzgün olan tarafa çatalla süs yapılır. Üstüne yumurta sarısı sürülür ve çöreketu serpilir.
  11. Önceden ısıtılmış yüksek ısıdaki fırında pişirilir.
Anneciğim ellerine sağlık...

23 Şubat 2011

İNCİRLİ TATLI

MALZEMELER:
  • 3 Yumurta
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 1 Su bardağı un
  • 7-8 Adet kuru inciri 5-10 dak. ıslat
  • 1 Su bardağı iri çekilmiş ceviz
ŞERBETİ:
  • 1 Su bardağı şeker
  • 1,5 Su bardağı su 9 (Şerbet kaynadıktan sonra nescafeyi ekleyin iyice eritin.)
  • 1 Yemek kaşığı nescafe gold
KREMASI:
  • 2 Yemek kaşığı un
  • 2 Yemek kaşığı mısır nişastası
  • 5 Yemek kaşığı toz şeker
  • 1 Lt. süt
  • 1 Vanilin
  • 1 Paket krem şanti
HAZIRLANIŞI:
  1. Yumurta ve şekeri mikserle çırpın.
  2. Unu ekleyip kaşıkla karıştırın.
  3. Doğranmış incirleri ve cevizi ekleyin karıştırın.
  4. Yağlanmış borcamda kek ayarında 35-40 dak. pişirin.
  5. Fırından çıktıktan 5-10 dak sonra önceden kaynamış ve ılımış şerbeti dökün.
  6. Kremayı ( Un, mısır nişastası, şeker, süt ) ocakta karıştırarak kaynatın.
  7. Altını kapatınca vanilyayı ekleyin.
  8. Soğuyunca krem şantiyi ekleyip 7-8 dak. mikserle çırpın.
  9. Kremayı kekin üstüne yayın ve üstünü iri cevizlerle süsleyin.
Afiyet şeker bal olsun diyorum; 7 yaşındaki kızım öyle söyleme anne o zaman kilo alırım diyor. :))

18 Şubat 2011

HAŞHAŞLI REVANİ


MALZEMELER:
  • 4 Yumurta
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 1 Su bardağı süt
  • 1 Su bardağı sıvı yağ
  • 1 Su bardağı un
  • 1 Su bardağı irmik
  • 1 Su bardağı haşhaş
  • 1 Su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 1 Paket vanilya
ŞERBETİ:
  • 2,5 Su bardağı toz şeker
  • 2,5 Su bardağı su
  • 1 Yemek kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI:
  1. Yumurtayı, toz şekeri mikserle çırpın.
  2. Sütü ve sıvı yağı ekleyin karıştırın.
  3. Geri kalan tüm katı malzemeleri ekleyin kaşıkla karıştırın.
  4. Yağlanmış büyük dikdörtgen borcama dökün ve kek ayarında 175C de fırında pişirin.
  5. Şerbeti çok koyu olmayacak şekilde yaklaşık 10 dak. kaynatın.
  6. Ilık şerbeti ılık keke dökün.
Afiyet olsun.

17 Şubat 2011

KEREVİZ SAPLI-TAZE KİŞNİŞLİ İRAN YEMEĞİ-CELERY DISH



Sevgili İranlı arkadaşım Marziyeh iyiki bu yemeğin tarifini vermişsin ıspanağı pırasayı zor yiyen çocuklarım severek yiyorlar; sebzeyi, otu sevenler için oldukça değişik, lezzetli ve şifalı bir yemek. Teşekkürler...


1. AŞAMA
MALZEMELER:
  • 1 Paket kereviz sapı (yaklaşık 1/2 kg.)
  • 4-5 Yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 Demet maydanoz
  • 1/2 Demet taze nane (yoksa 2 tatlı kaşığı kuru nane)
  • 1/2 Demet bulabilirseniz taze kişniş (yoksa 1-2 tatlı kaşığı kuru kişniş tohumu)
  • İsterseniz kereviz yapraklarını da koyabilirsiniz.
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 limon suyu

HAZIRLANIŞI:
  1. Büyükçe bir teflon tavada pırasa gibi ikişer cm. uzunluğunda kesilmiş kereviz saplarını 5 dak.zeytinyağında kavurun.
  2. İri iri doğranmış maydanozu ve naneyi ekleyin 1 dak. daha kavurun.
  3. Tüm baharatları ekleyin, limonu sıkın.
  4. 2 su bardağı kaynar su ekleyin orta ateşte 15 dak. tavanın ağzını kapatarak pişirin.
2. AŞAMA
MALZEMELER:
  • 300-400 gr. tercihen kuzu eti 
  • 1 Tüm soğan
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 2 su bardağı kaynar su
HAZIRLANIŞI:
  1. Eti düdüklü tencerede biraz kavurun.
  2. Diğer malzemeleri ekleyip kavurun.
  3. Kaynar suyu ekleyip 15-20 dak. düdüklünüzün durumuna göre pişirin.
  4. Piştikten sonra soğanı içinden alın.
SON OLARAK:

Düdüklüyü açıp yarı pişen kerevizleri ekleyip 15 dak.daha hep beraber düdüklü tencerede pişirin.

Afiyet şeker bal olsun.