20 Mayıs 2011

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


MALZEMELER:
  • 4-6 Adet enginar
  • 5-6 Yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 Soğan
  • 1 Patates
  • 1 Büyük havuç
  • 1 Kase kadar taze bezelye
  • 1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber (bulabilirseniz Kayseri Cılgalan biberi)
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı toz şeker
  • Biraz limon suyu
  • Biraz dereotu
HAZIRLANIŞI:

  1. Düdüklü tencerede  zeytinyağında soğanı pembeleştirin.
  2. Küp küp doğranmış patatesi ve havucu, bezelyeyi ekleyin ve 2-3 dak. daha karıştırın.
  3. Kırmızı biberi ekleyip karıştırın.
  4. Şekeri ve tuzu ekleyin.
  5. Enginarları üzerine kapak gibi kapatarak dizin.
  6. Biraz limon sıkın ve sebzeleri örtecek ama enginarları açıkta bırakacak kadar kaynar su koyun.
  7. Düdüklünüzün pimi çıktıktan ya da düdüğünü koyduktan sonra 9-10 dak. pişirin.
  8. Mümkünse tencerenin kapağını soğuyana kadar açmayın.
  9. Enginarları servis tabağına alın içlerine sebzelerden doldurun.
  10. Üzerine dereotu serperek servis yapın.
NOT: Ben enginarı yapıp ılıkken yani dolaba koymadan servis yapıyorum. Diğer zeytinyağlılar gibi bir gün önceden yapmıyorum. Çünkü enginar beklediğinde bakteri üreten bir sebze.Mümkün olduğunca az yapıp o gün tüketmeye çalışıyorum.

19 Mayıs 2011

KREMALI PATATESLİ BÖREK



MALZEMELER:
  • 1 Kg. yufka
  • 4-5 Adet haşlanmış patates
  • 250 gr. kadar rendelenmiş kaşar
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Paket krema
  • 1 Çay bardağı zeytinyağ
  • 2 Çay bardağı su
  • 1 Yumurta
  • Galeta unu

HAZIRLANIŞI:
  1. Patatesler haşlanır ve rendelenir.
  2. Kaşar rendelenir ve patatesle birlikte tuz da eklenerek karıştırılır.
  3. Ayrı bir kasede krema, zeytinyağ ve su karıştırılır.
  4. Bir yufka açılır. Üzerine yağlı karışımdan hiçbir yeri kuru kalmayıncaya kadar sürülür. İkinci yufka üzerine örtülür onun da üstü yağlanır.
  5. Yufka 12 eşit üçgen parçalara ayrılır.
  6. Her bir üçgenin içine patatesli içten yaklaşık 1,5 yemek kaşığı konarak resimde görüldüğü gibi sigara böreğinin kalını olacak şekilde gevşekçe sarılır.
  7. Sarılan börekler önce yumurtaya sonra galeta ununa batırılır.
  8. Önceden 225C de ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.


KABAKLI KEK


Kabak yemeyen bir çocuğunuz varsa tavsiye ederim hiç farkına varmadan kolyca yiyecektir.

MALZEMELER:
  • 1,5 Su bardağı un
  • 2 Silme tatlı kaşığı tarçın
  • 1/4 Silme tatlı kaşığı muskat cevizi tozu
  • 1/8 Silme tatlı kaşığı karanfil tozu
  • 1/4 Silme tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 Silme tatlı kaşığı karbonat
  • 1 Tutam tuz
  • 2 Yumarta
  • 3/4 Paket vanilin
  • 1/2 Su bardağı sıvı yağ
  • 3/4 Su bardağı toz şeker
  • 1 Su bardağı ince rendelenmiş kabak

  • 1/4 Su bardağı su
  • 1/4 Su bardağı şeker
  • 1/4 Paket vanilin

HAZIRLANIŞI:
  1. Fırını 180 C  olacak şekilde önceden ısıtın.
  2. Unu, tarçını, muskat cevizini, karanfil tozunu, kabartma tozunu, karbonatı, tuzu ve vanilini birlikte eleyin.
  3. Ayrı bir kapta yumurtayı, şekeri ve yağı 5 dak. mikserle çırpın.
  4. Unlu karışımı ekleyip kaşıkla yavaşça karıştırın.
  5. Rendelenmiş kabakları ekleyin yavaşça karıştırın.
  6. Kek kalıbını yağlayın veya küçük kağıtlara birer kaşık kek hamurundan koyup 12-15 dak. pişirin.
  7. Bu arada su şeker ve vanilini kaynatın.
  8. Kek fırından çıktıktan sonra 10 dak. soğumasını bekleyin, sonra kalıptan çıkarın şekerli karışımı fırça ile keklere sürün kekin daha parlak görünmesini sağlar.
Kullandığım dökme alüminyum kek kalıbı 

14 Mayıs 2011

TAVUKLU-KABAKLI SALATA

MALZEMELER:
  • Haşlanmış yarım tavuk
  • 2-3 Adet kabak
  • 2-3 Su bardağı yoğurt
  • 1 Paket labne
  • 1 Yemek kaşığı mayonez
  • Köri
  • Tuz-karabiber
  • Yeni bahar
  • Dereotu

HAZIRLANIŞI:

  1. Tavuk etini haşlayıp iplik iplik olacak şekilde didin.
  2. Kabakları rendeleyip biraz zeytinyağında kavurun.
  3. Tüm malzemeyi ve baharatları ekleyip karıştırıp servis tabağına alın.
  4. En üstünü dereotu ile süsleyin.

BAL BADEM


Bugün adını vermek istemeyen bir arkadaşımda yedim eve gelir gelmez yazdım size de tavsiye ederim oldukça değişik, kolay ve lezzetli bir tatlı. 


MALZEMELER:
  • 1 Adet hazır pasta keki
  • 1 Çay bardağı (küçük) hindistan cevizi
  • 1 Çay bardağı ceviz
  • 1 Çay bardağı toz şeker
  • 1 Çay bardağından biraz az sıvı yağ
  • 1 Yumurta

HAZIRLANIŞI:
  1. Tüm malzemeyi karıştırın.
  2. Hazır keki ikiye ayırıp üzerine dökün.
  3. Fırında kek ayarında 20-25 dak. pişirin.
  4. Resimdeki gibi dilimleyin.

10 Mayıs 2011

KARADENİZ GEZİSİ

Artvin Balıklı Göl'de topladığımız dağ çilekleri buram buram kokuyordu tadı nefisdi unutamıyorum hala dün gibi aklımda.

SEMİZOTLU PEYNİRLİ SALATA

MALZEMELER:
  • 1 Demet semizotu
  • 4 Adet büyük domates veya 400 gr. kadar cherry domates
  • Beyaz peynir veya köy peyniri
  • 1 Avuç iri çekilmiş ceviz veya şam fıstığı
  • Zeytinyağ
  • Limon
  • Tuz

HAZIRLANIŞI:
  1. Salata tabağının altına semizotlarının yapraklarını ve uç kısımlarını kalın saplarını alarak yayın.
  2. Üstüne domateslerin kabuklarını soyarak para para dilimleyin.
  3. Domateslerin üstüne peyniri rendeleyin.
  4. En üste cevizleri serpin.
  5. Zeytinyağ, limon ve tuzu karıştırarak servis yapmadan önce kaşık kaşık gezdirin.
Afiyet olsun.

9 Mayıs 2011

NEVZİNE

Pişmeden önceki hali
Piştikten sonra şerbetli hali

MALZEMELER:
  • 1/2 Kg. ceviz
  • 1/2  Kg. un
  • 1 Çay fincanı süt
  • 2 Yemek kaşığı yoğurt
  • 1 Paket erimiş tereyağ veya margarin
  • 2 Yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 Tutam tuz
  • 1 Çay kaşığı karbonat


ŞERBET:
  • 3 Su bardağı şeker
  • 3 Su bardağı su
  • Biraz limon suyu
  • 1 Su bardağı pekmez
Şerbet kaynadıktan sonra 1 su bardağı pekmez ilave edin.


HAZIRLANIŞI:
  1. Cevizi tepsinin içine tepeleme olarak koyun unun tam ölçüsünü veremiyorum ama cevizden biraz fazla olacak.
  2. Geri kalan malzemeyi ekleyerek yoğurun.
  3. 38 cm. çapındaki alüminyum veya bakır bir tepsiye elinizle bastırın ve pişmeden önce resimdeki gibi dilimleyin.
  4. 200 C'de sıcaklığındaki fırında pembeleşene kadar pişirin.
  5. Şerbet soğuk nevzine sıcakken şerbeti dökün.

2 Mayıs 2011

ERİŞTE-CEVİZLİ MAKARNA

Bugün uzun bir aradan sonra ev hanımlığı yaptım kendi kendime 6 bezi hamur yoğurup cevizli makarna kestim. Bir de unun gazabına uğramasaydım işim bayağı kolay olacaktı sizlere işin tüm püf noktalarını yazacağım aslında annelerimiz teyzelerimiz eminim benden kat kat fazlasını bilip pratik bir şekilde yapıyorlardır. Bazı tarifleri vermekteki amacım benim kızlarım gibi hiçbirşey bilmeyen yeni neslin hele hele gurbetteki yeni evlilerin bazı basit tariflerdeki tüm püf noktalarını bilmesi eminim blogumu keşfedip vazgeçemeyecek ve tarifleri kolaylıkla yapacaklardır.

MALZEMELER:
  • 6 adet yumurta
  • 6 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • Alabildiğine un
HAZIRLANIŞI:
  1. Tüm malzemeyi yoğurun ama oldukça sert olsun.
  2. Hamuları beziler haline getirip yuvarlayın takriben 6 adet bezi çıkacaktır ve üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.
  3. 15-20 dak.  vaktiniz varsa 1 saat dinlendikten sonra teker teker açın mantı hamuru kalınlığında olmalı açtıklarınızı 8 parçaya bölüp kuruması için biraz bekletin ama aşırı kurursa kesemezsiniz 20 dak. kurutsanız yeter.
  4. 8'e böldüğünüz hamurları 4 kat edip önce kalın tarafını sonra ince tarafını kesin temiz bir örtü üzerinde kurutun.
  5. İyice kuruduktan sonra bez bir torba içinde muhafaza edin.
NOT:   Kaliteli ve markalı unlardan kullanın aksi halde hamur kendini bırakır ve yapışır. Söke, Sinangil veya Ülker'in unlarını tavsiye ederim biraz reklam oldu ama aksi halde siz zorluk çekersiniz.

YOĞURTLU MARAŞ KÖFTESİ

MALZEMELER:
  • 2 Su bardağı kısırlık bulgur
  • Yaklaşık 2 su bardağı ılık su
  • 1 Tatlı kaşığı tuz  
  • Biraz toz kırmızı biber
  • 300-400 gr. kadar ıspanak
  • 750 gr. kadar koyu kıvamlı yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • Kırmızı pul biber
  • Sumak
  • Zeytinyağ

HAZIRLANIŞI:
  1. Bulgur ılık suyla ıslatılır üstü kapatılır ve 30 dak. kadar bekletilir.
  2. Tuz ve kırmızı toz biber eklenir ve 5 dak. kadar yoğurulur.
  3. 1 Çay bardağı un eklenir ve 5 dak. daha yoğurulur.
  4. Kabuklu fındık büyüklüğünde parçalar alınır yuvarlanır ve üstüne hafifçe parmak ucuyla bastırılarak iz yapılır. Şekil olarak toru andırır.
  5. Kaynar suda makarna gibi haşlanır. Sudan çıkarılır ve soğumaya bırakılır.
  6. Kalan kaynar suda ıspanaklar 5 dak. haşlanır ve süzülür.
  7. Soğumuş bulgur köfteleri ve ıspanaklar karıştırılarak servis tabağına alınır.
  8. Üzerine hafif tuzlanmış sarımsaklı yoğurt dökülür.
  9. En üstüne kırmızı pul biber ve sumakla kızdırılmış zeytinyağ dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

MISIR UNLU ÇÖREK


MALZEMELER:
  • 1 Su bardağı yoğurt
  • 1 Su bardağı sıvı yağ
  • 1 Su bardağı +1 yemek kaşığı mısır unu
  • 3 Yumurta
  • 1 Tatlı kaşığı toz şeker
  • Beyaz peynir veya zeytin
  • Biraz taze soğan, dereotu veya maydanoz
  • Kekik veya nane
  • Tuz, karabiber
  • 1 Paket kabartma tozu

HAZIRLANIŞI:
  1. Yumurtayı, sıvı yağı, yoğurdu çırpın.
  2. Mısır ununu, tuz, karabiber, kabartma tozunu ekleyin karıştırın.
  3. Peyniri veya zeytini ekleyin.
  4. Yeşilliklerden ve baharatlardan istediklerinizi ekleyin.
  5. Yağlanmış borcama dökün. 
  6. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de kek gibi pişirin.

CEVİZLİ MAKARNA


MALZEMELER:
  • Ev yapımı erişte denebilir aslında biz Kayseri 'de cevizli makarna için daha kısasını yaparız daha  (doğrusu annemler) adına da makarna deriz.Yani erişte farklı olur cevizli makarna farklı olur ama siz ev yapımı erişte bulduysanız ne ala.
  • Rendelenmiş taze kaşar,
  • İnce çekilmiş ceviz
  • Erimiş tereyağı
HAZIRLANIŞI:
  1. Makarnaları bildiğiniz gibi kaynar suda pişene kadar haşlayın bir su bardağı doğuk suyu cansuyu olarak dökün ve tüm suyunu süzün.
  2. Borcama yarısını serin üstüne rendelenmiş kaşar ve ince çekilmiş cevizi bolca serpin.
  3. Geri kalan makrnayı da üzerine serin.
  4. En üstüne de geri kalan kaşarla cevizi serpin.
  5. Tereyağını eritip sıcak sıcak kaşıkla bolca gezdirin.
  6. Sıcak sıcak serpin.

TRUFFLES (ÇİKOLATA LOKUMLARI)

Aslında lokumla bir alakası yok ama ben truffles a alternatif bir Türkçe ad  bulmaya çalıştım çok yumuşak olduğu için çikolata lokumları adını koydum.



MALZEMELER:
  • 1 Paket hazır kakaolu kek
  • 1 Paket kakolu pötibör bisküi
  • 2 Paket bitter çikolata
  • 1 Paket krema
  • Üstünü süslemek için hindistan cevizi, şam fıstğı, badem unu, çekilmiş fındık veya ceviz veya hazır pasta süsleri

HAZIRLANIŞI:
  1. Keki rondoda iyice çekin.
  2. Bisküiyi de rondoda iyice çekin.
  3. Çikolataları benmari usulü eritin.
  4. Tüm malzemeyi kaşıkla karıştırın.
  5. Kremayı ekleyin elinizle yoğurun.
  6. Şekil vermeden önce 1-2 saat soğumasını beklerseniz daha kolay ve güzel şekil verebilirsiniz.
  7. Cevizden biraz küçük olacak şekilde yuvarlaklar yapıp hindistan cevizine, badem tozuna, çekilmiş şamfıstığına veya arzu ettiğiniz diğer pasta süslerine bulayıp küçük kağıtlar içine koyun bir gün sonra servis yapın. Afiyet olsun.

APPLE CRUMBLE

Vişneli, elmalı ve armutlu bir tatlı

Üstüne birer kaşık krema ile servis yapın. Ilıkken de çok lezzetli oluyor.
 Ben ölçüyü arttırarak yaptım tarifin orjinali küçük borcama göre:



MALZEMELER:
  • 1 büyük elma
  • 1 büyük Ankara armudu
  • 1 portakal suyu
  • 1 kase dolusu çekirdekleri çıkarılmış vişne
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 4/5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2-3 yemek kaşığı soğuk tereyağı
  • 1 avuç ceviz, fındık veya badem
  • 1 paket çiğ krema

HAZIRLANIŞI:
  1. Elmayla armudu soyun  ince uzun olacak şekilde teflon tavanın içine doğrayın.
  2. Yarım bardak şekerle portakal suyunu ekleyip hararetli ateşte 3-5 dak. kaynatın.
  3. Vişneleri ekleyip1-2 dak. daha kaynatın ve borcama tüm malzemeyi serin.
  4. Unu, yarım bardak şekeri, doğranmış sert tereyağını ve cevizi rondodan geçirip borcama meyvelerin üstüne dökün. 
  5. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de 20-25 dak. üstü pembeleşene kadar pişirin.
  6. İster ılık ister soğuk, ister üzerine birer kaşık krema ile ister sade olarak servis yapın. 

CUMARTESİ TOPLANTISI

Cumartesi toplantısı bendeydi uzun bir aradan sonra. Bu sayede ilk defa kendi evimden kendi soframdan bir görüntüyü bloguma koyabildim. Arkadaşlarım da bazı tariflerimi istediler. Masadakiler mısır unlu çörek, cevizli makarna(ev yapımı), meksika fasülyeli salata, yoğurtlu maraş köftesi, kayısılı mini cheesecake. Masada olmayanlar: Apple crumble,semizotlu salata ve truffles.

KAYISILI MİNİ CHEESECAKE

Benim yaptığım cheesecakeler

MALZEMELER:
  • 1 Paket kakaolu burçak bisküi
  • 3 Yemek kaşığı tereyağ
  • 2 Paket beyaz krem peynir veya labne
  • 1/2 Su bardağı süzülmüş yoğurt
  • 2 Yumurta
  • 1/2 Su bardağı toz şeker
  • 1 Paket vanilin
  • Bir tutam tuz
  • 1 Çay bardağı kayısı marmelatı

HAZIRLANIŞI:
  1. Biküileri robotta çekin, erimiş ve kaynar sıcaklıkta olmayan tereyağıyla karıştırın.
  2. Küçük kağıtlar içine birer yemek kaşığı koyun ve kaşığın tersiyle bastırın.
  3. Krem peyniri mikserle 1 dakika çırpın.
  4. Yumurtayı, yoğurdu ve vanilyayı, şekeri, tuzu ekleyin iyice karışana kadar mikserle çırpın.
  5.  Kağıtlara 1-2 cm. yüksekliğinde olacak şekilde paylaştırın.
  6. Önceden ısıtılmış 130 Cde 20 dak. pişirin.
  7. Soğuduktan sonra en az 4 saat buzdolabında beklettikten sonra üzerlerine birer tatlı kaşığı kayısı marmeletı ile süsleyin ve servis yapın.
                                                   
                                            Tarifi aldığım kaynaktaki profesyonel fotoğraf