30 Kasım 2011

MANTAR KURABİYE

MALZEMELER:

  • 125 gr. yumuşak tereyağ veya margarin
  • 1/4 su bardağı un
  • 1 paket mısır nişastası
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilin

HAZIRLANIŞI:

  1. Tüm malzemeyi yoğurun. Hamur elinizi bırakana kadar un ekleyebilirsiniz ne kadar yumuşak  kıvamda olursa o kadar lezzetli oluyor.
  2. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
  3. Yarısını fındığa, fıstığa veya cevize bulayın.
  4. Yarısına da yuvarlak küçük bir tuzluk kapağı ile veya ruj kapağı ile önce kakaoya sonra kurabiyeye batırın ve mantar görüntüsü verin.
  5. Orta hararetli soğuk fırına sürün ve pembeleşene kadar pişirin.

29 Kasım 2011

PEKMEZLİ ASİDE

Eyvah canım tatlı çekti işten geldim yorgunum ya da mutfakta fazla kalacak zamanım yok işte böyle anlarda aklıma hemen Kayseri'nin meşhur yöresel tatlısı aside gelir hem kolay hem çabuk hem de sağlıklı çünkü pekmezli ve cevizli. 

MALZEMELER:

  • 1 Yemek kaşığı tereyağ
  • 3 Yemek kaşığı un
  • 1 Çay bardağı pekmez
  • 2 Yemek kaşığı şeker 
  • 2 Su bardağı su

HAZIRLANIŞI:

  1. Tereyağ eritilir.
  2. Un eklenir orta ısıda ara sıra karıştırılarak pembeleştirilir.
  3. Ayrı bir kapta şeker, pekmez ve su karıştırılır.
  4. Kavrulmuş una eklenir ve karıştırarak kaynatılır. Tahin kıvamında bir tatlı elde edilir kaselere dökülür.
  5. Üzerine ceviz serpilir ılıkken servis yapılır.
Not: Arzu ederseniz hiç şeker koymadan sadece pekmezle de yapılır. Afiyet olsun...

27 Kasım 2011

MUTFAKTA DEKORAYON-ERZAK SAKLAMA

Fransız kumaşının moda olduğu şu günlerde bu erzak torbalarımı sizinle paylaşmaktan kendimi alamadım iki yıl evvel kendim dikmiştim, anneannelerimizin usulü ben hep erzaklarımı kumaş torba içinde serin bir yerde muhafaza ediyorum size de sevdiğiniz renk ve desenlerde ya da mutfağınızın conseptine uygun torbalar dikmenizi ya da diktirmenizi tavsiye ederim. Mutfağa sıcak ve doğal bir atmosfer veriyor.
Annemdeki mevcut kurdeleleri değerlendirdim o yüzden hepsi birbirinden şirin oldu size de yeniden dönüşüm yapabileceğinizi hatırlatırım tüketim fırtınasının estiği son yıllarda eskileri ya da evdekileri değerlendirme konusundaki fikirlerimizi paylaşmayı öneriyorum yorum bölümüne yazabilirsiniz.

26 Kasım 2011

PİZZA

Oldukça kolay ve hazır pizzalardan daha lezzetli olan bu pizzayı yine alelacele yaptım ve çocuklarımdan anneee sesini duyunca işte o an dünyalar benim oldu.
MALZEMELER:
Hamuru:
  • 1 Su bardağı su +süt karışımı
  • 2-3 Yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı şeker 
  • 2-2.5 Su bardağı un
  • 1 Tatlı kaşığı kuru maya
Sosu:
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • 2 Adet domates
  • 1 Tatlı kaşığı şeker
  • 1 Tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber
  • 1 Tatlı kaşığı kekik veya fesleğen hangisini severseniz
  • 2-3 Yemek kaşığı zeytinyağ
Tüm malzemeyi rondodan geçirin ve püre yapın.

Üstü:
  • 1,5 Su bardağı rendelenmiş taze kaşar veya mozerella
  • Doğranmış sucuk,salam veya sosis
  • Doğranmış mantar
  • İnce doğranmış soğan, yeşil biber, kırmızı biber
  • Ayıklanmış zeytin
  • Doğranmış domates
  • Mısır, ceviz vs.

HAZIRLANIŞI:
  1. Hamuru ekmek makinesinde kuru maya ile yoğurdum. Elde yoğuracaklar yaş maya da kullanabilirler. 
  2. Hamur kabarınca 1/2 cm. kalınlığında açın ve yağlanmş fırın tepsisine yerleştirin. Üstüne ince bir tabaka zeytinyağ sürün.
  3. Hazırladığınız salçalı sosu yayın.
  4. Üstüne rendelenmiş kaşarı yayın.
  5. Üstüne soğanı ve biberi serpin.
  6. Üstüne arzu ettiğiniz ya da o anda evde olan diğer malzemeleri serin.
  7. En üstüne etli malzemeyi yani sucuğu vs. yerleştirin.
  8. Önceden ısıtılmış fırında kenarları altın rengi olana kadar pişirin.
  9. Sıcak servis yapmayı unutmayın.

BİR DEMET ÇİÇEK

22 Kasım 2011

REVANİ

TEYZEMİN DİLLERE DESTAN REVANİSİ
MALZEMELER:

  • 5 Yumurta 
  • 2 Su bardağı toz şeker
  • 2 Su bardağı riveria zeytinyağı
  • 2 Su bardağı yoğurt
  • 3 Çay kaşığı karbonat
  • 2 Su bardağı irmik
  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • 1 Kahve fincanı kadar ceviz
  • 3 Su bardağı un

ŞERBET:

  • 6 Su bardağı su
  • 4 Su bardağı toz şeker
  • 1/3 Limon suyu


HAZIRLANIŞI:

  1. Şerbeti yaklaşık 20 dak. kaynatın ocaktan almak üzere iken limon suyunu ekleyin.
  2. Karbonatı yoğurdun üzerine koyun ve siz diğer işlemleri hazırlarken ıslanmasını sağlayın.
  3. Yumurtayla şekeri 5 dak. mikserle çırpın.
  4. Zeytinyağını, yoğurdu ekleyin, karıştırın.
  5. İrmiği, tarçını, cevizi, unu ekleyin ve kaşıkla karıştırın.
  6. Yağlanmış büyük bir tepsiye (fırın tepsisine) dökün ve önceden ısıtılmış fırında 175 C'de kek gibi pişirin.
  7. Fırından çıkan revaninin ılımasını bekleyin ve dilimleyin sonra şerbeti ılık olarak dökün.

21 Kasım 2011

EKŞİLİ KURU PATLICAN DOLMASI


MALZEMELER:

  • 300 gr. eti satır kıyması yapın
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 300 gr. pirinç
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1 Adet ince doğranmış yeşil biber
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası (tepeleme değil)
  • 2 Yemek kaşığı domates salçası (tepeleme değil)
  • 3-4 Yemek kaşığı zeytinyağ
  • Kurutulmuş patlıcan


HAZIRLANIŞI:

  1. Satır kıyması yaptığınız yani bıçakla tahta üzerinde minik parçalara ayırdığınız eti tuz ve biberlerle ovunuz diğer tüm malzemeyle beraber yoğurunuz. Eti yarı buzlu iken robotta çekebilirsiniz o da satır kıymasına benziyor.
  2. Patlıcanları bol su dolu bir tencere içinde yumuşayana kadar kaynatınız.15 dak. daha bu sıcak suda bekletiniz ve suyunu süzünüz.
  3. Patlıcanları fazla bastırmadan biraz gevşek olarak doldurunuz.
  4. Tencereye diziniz üstlerini birer parça domates ile kapatınız.
  5. 1 Su bardağı su koyunuz ve zeytinyağını üzerine gezdiriniz. 
  6. Önceden ıslattığınız 2 yemek kaşığı tane sumağı (1 çay bardağı suda)  ilave ediniz.
  7. İyice pişen dolmalarınızı 10 dak. dinlendikten sonra servis yapınız.

20 Kasım 2011

SEMA'NIN AYVALI BEZELİ TATLISI (MERINGUE WITH QUINCE)


MALZEMELER:

  • 6-7 Adet ayva
  • 1 Su bardağı toz şeker

  • 3 Yumurta sarısı
  • 2 Yemek kaşığı nişasta 
  • 2 Yemek kaşığı un
  • 1 Kg. süt
  • 1 Yemek kaşığı tereyağ
  • 1 Paket vanilin
  • 1 Su bardağı toz şeker

  • 3 Yumurta akı
  • 2 Yemek kaşıığı toz şeker


HAZIRLANIŞI:

  1. Ayvaların kabuklarını soyup rendeleyin ve 1 su bardağı toz şekerle ayvalar pişene kadar 10-15 dak. pişirin.
  2. En büyük dikdörtgen borcama serin.
  3. Yumurta sarılarını, nişastayı, unu ve sütü ocakta karıştırarak pişirin. 
  4. Vanilini, tereyağını ve 1 su bardağı toz şekeri ekleyip mikserle 5 dak. çırpın. Bu sütlü tatlıyı ayvanın üstüne dökün.
  5. 3 Yumurtanın akını 2 yemek kaşığı şekerle beraber mikserle iyice sertleşene kadar çırpın. Tatlının üzerine kaşıkla sivri sivri şekiller vererek yayın. Fırında ızgara kısmında biraz uzak tutarak kayısı rengi alana kadar pişirin.
  6. Soğuk olarak servis yapınız.
İPUCU:
Ayvayla muhallebi kısmını bir gün önceden yapıp buzdolabında bekletip ertesi gün beze kısmını yapıp misafirlerinize ikram edebilirsiniz. 

19 Kasım 2011

SARI VE MAVİ MENEKŞELER



MOR MENEKŞELER



SOMON GÜLLER


SARI GÜLLER




TOMURCUKTAN AÇAN GELİNCİĞE



GONCADAN GÜLE DOĞRU












LEYLAKLARIM

Bu örneği çok sevdiğim teyzemin tam 50 yıl önce çeyizi için işlediği  leylaklardan oluşan yatak takımından hem  modeli yaşatmak hem hatırası olsun diye çıkardım. Bu şerit etaminler havlu üzerine aplike olacaklar.

MENEKŞELERİM





18 Kasım 2011

PIRTIK BÖREK

Yufkayı pırtık pırtık yırtın yani yırtık pırtık olsun, bu böreğin adını ben koydum zannettim ama daha sonra internette baktım ki bir sürü pırtık börek tarifi var.  Amaç yırtılan yufkaları zorlanmadan değerlendirmek.

MALZEMELER:

  • 3 Adet yufka
  • 3 Yumurta 125 g. tereyağ
  • 1 Su bardağı ufalanmış beyaz peynir
  • 1/2 kg. süt
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 1 Su bardağı kadar rendelenmiş kaşar


HAZIRLANIŞI:

  1. Yufka haricindeki tüm malzemeyi karıştırın.
  2. 3 Yufkayı pırtık pırtık yırtın yani yırtık pırtık olsun ve sıvı karışımla karıştırın.
  3. 30 dak. dinlendirin.
  4. Yağlanmış tepsiye serin. 
  5. Önceden ısınmış fırında 30 dak. kadar pişirin. Üstüne kaşar rendeleyin ve üzeri kızarana kadar tekrar fırında pişirin.

17 Kasım 2011

ÇİN PİLAVI


Çin Pilavı
Farklı zamanlardan farklı Çin Pilavları

Her ne kadar adı Çin Pilavı ise de aslında soğuk doyurucu bir salata türü. Çin pilavları yağsız lapa ve yapışık bir şey. Türk pilav kültürü ve damak tadına alışık olanların orjinal Çin pilavını Türk pilavına tercih edeceklerini pek sanmıyorum.

MALZEMELER:
  • 2 Su bardağı pirinç
  • 3 Su bardağı su
  • 1 büyük çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3-4 Adet haşlanmış havuç
  • 4-5 Adet salatalık turşusu
  • 5-6 Dal taze soğan
  • 1/2 Demet dereotu
  • 1 Küçük konserve bezelye
  • 1 Adet limon suyu
  • Karabiber+tuz
HAZIRLANIŞI:
  1. Pirinci 1 saat öncesinde kaynar su ve tuz içinde bekletin.
  2. Zeytinyağını teflon tavada biraz ısıtın iyice yıkanmış princi, 3 su bardağı kaynar suyu ve tuzu normal pilav gibi   pişirin. Pilavınızı ara sıra kaşığın tersiyle karıştırıp tane tane olmasını sağlayın ve soğumaya bırakın.
  3. Havuçları haşlayıp küp küp doğrayın.
  4. Salatalık turşusunu küp küp doğrayın.
  5. Taze soğanları ve dereotunu ince ince doğrayın.
  6. Bezelyeyi yıkayın ve süzün.
  7. Soğumuş pilavı ve tüm malzemeyi, zeytinyağını, limon suyunu, tuz ve karabiberi karıştırın.
  8.  Soğuk olarak servis yapın.

16 Kasım 2011

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN

Dökme demir tencerede yapılan patlıcan yemeğinin lezzeti aynen güveçteki gibi oluyor. Kısık ateşte yavaş yavaş pişen patlıcanlar tüm sebzelerle ve baharatlarla özdeşleşiyor. Yapılan arştırmalara göre en sağlıklı tencere sıralamasında birinci sırada dökme demir, ikinci sırada bakır, üçüncü sırada ise çelik tencere yeralıyor en kısa zamanda bir adet demir tencere edinmenizi ama yıkarken ve taşırken dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

MALZEMELER:

  • 4 Adet büyük patlıcan
  • 2-3 Adet domates
  • 4-5 Adet yeşil biber 
  • 2 Diş sarımsak veya 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • 1 Büyük soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağ


HAZIRLANIŞI:

  1. Tüm sebzeler yıkanır ve tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi soğanlar küçük, patlıcanlar önce dörde bölünür sonra uzun uzun, domatesler küp küp, biberler irice olacak doğranır.
  2. Geri kalan tüm malzeme ve baharatlar eklenir büyükçe bir kabın içinde karıştırılır. Tercihen dökme demir tencerede veya güveçte yoksa bakır tencerede o da yoksa çelik tencerede kısık ateşte çok az 1 küçük çay bardağı su eklenerek pişirilir. Tencerenin kapağı fazla açılmadan ılıyana kadar dinlendirilir ve öyle servis yapılır.

15 Kasım 2011

İNCİR UYUTMASI (e bebeğim ee ee)


MALZEMELER:
  • 7-8 Adet incir
  • 1/2 Kg. süt
  • 1/2 Çay bardağı toz şeker (şekersiz de gayet tatlı oluyor)

HAZIRLANIŞI:

  1. İncirleri 30 dak. kadar kaynar suda bekletin iyice yumuşadıktan sonra doğrayın ve rondodan geçirin.
  2. Sütü parmağınız dayanacak kadar ısıtın kaynar olmasın. Sıcak olan sütü ve toz şekeri rondodaki incire ekleyin ve hep birlikte püre kıvamına gelene kadar çekin. Şeker koymasanız da oldukça tatlı oluyor tavsiye ederim orjinal tarif böyle diye tarifi bozmadan yazıyorum.
  3. Küçük kaselere ılık ılık doldurun hepsinin üstünü bir tepsi ile örtün ve 2 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Tıpkı yoğurt mayalanır gibi kıvamı oturunca buzdolabında muhafaza edin ve üstünü cevizle süsleyerek soğuk olarak servis yapın. 
Afiyet şeker bal olsun

14 Kasım 2011

GELİNCİKLERİM




GÜLLERİM


Çocuklarımın doğduğu ve küçük olduğu yıllarda onları kendim büyütebilmek adına çalışma hayatıma bir müddet ara vermiştim. Evde olduğum ve biraz da boş kalmaktan sıkıldığım bir kış kendimi işte bu el işleriyle oyaladım. Şimdi bir yandan boşa vakit geçirmişim diye düşündüğüm bir yandan da çağın hastalığı olan, pek çok tanıdığımın da girdiği depresyon denen şeye yakalanmadığım için şükrettiğim bu maharetlerimi dolap arasından çıkarıp sizinle paylaşayım istedim. Yıllar sonra  kullanılıp eskiyecek olan güzelim havlularım hiç olmazsa burada bir ağ üzerinde yaşasın.