25 Aralık 2011

VİŞNELİ CHEESECAKE





Ananslı Cheesecake i de aynen vişneli gibi yapıp üzerine ananas dilimlerini yerleştirip ananas suyuyla pelte yapıyorum
MALZEMELER:
  • 1,5 Paket burçak ya da başak bisküi
  • 100 gr. erimiş ılık tereyağ
  • 5 yumurta
  • 2/3 çay fincanı toz şeker
  • 1 paket labne veya beyaz krem peynir (veya 2 paket)
  • 1 su bardağı süzme yoğurt veya labne
  • 1 paket vanilin
PELTESİ:
  • 1 Adet vişne kompostosu
  • 1,5 Yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1,5 Yemek kaşığı toz şeker
HAZIRLANIŞI:
  1. Bisküileri elinizle kırın ve robotta unufak oluncaya kadar çekin.
  2. Erimiş tereyağını ılıtın ekleyin ve bir kez daha karışana kadar çekin.
  3. Büyük bir fırın servis kabına elinizle bastırarak yerleştirin. Kalınlığı 5 mm. yi geçmesin.
  4. Robotta bıçak ucu takılı olarak ılık yumurtayı, oda sıcaklığındaki labne ve süzme yoğurdu(süzme yoğurt kullanmak istemezseniz 2 labne veya 1 labne+1 beyaz krem peynir de kullanabilirsiniz), vanilini ve şekeri çırpın ve bisküinin üstüne dökün.
  5. Tatlının üstünü alüminyum folyoyla kapatıp 175  C derecedeki fırında 40 dak. pişirin.Pişerken son 5 dak. sık sık kontrol edin kenarları hafif sararmış olabilir ama çatlamasın. Çok çatlayan cheesecake peynirleşmiş demektir. Fırın kabınızı sallayın ortası çok cıvık kalmasın ama hafif titreyebilir soğuyunca oturuyor.
  6. Fırından çıkan cheesecake i ılımaya bırakın. Ilıyan cheesecake'in üzerine  vişneleri serin.
  7. Kompostonun suyunu, şekeri ve mısır nişastasını ocakta karıştırarak kaynatın. Meyvelerin üzerine kaynar kaynar dökmemek için biraz ılımasını bekleyin bu arada  yüz tutmaması için  ara sıra karıştırın.
  8. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra servis yapın.


24 Aralık 2011

TURŞU

KESTANELİ CHEESECAKE


MALZEMELER:

  • 1,5 Paket burçak ya da başak bisküi
  • 125 gr. erimiş ılık tereyağ
  • 5 yumurta
  • 2/3 çay fincanı toz şeker
  • 1 paket labne veya beyaz krem peynir
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 paket vanilin
  • üstü için 1 su bardağı kadar kestane ezmesi
  • üstünü süsleyecek kadar ceviz


HAZIRLANIŞI:
  1. Bisküileri elinizle kırın ve robotta unufak oluncaya kadar çekin.
  2. Erimiş ılık tereyağını ekleyin ve bir kez daha karışana kadar çekin.
  3. Büyük bir fırın servis kabına elinizle bastırarak yerleştirin. Kalınlığı 5 mm. yi geçmesin.
  4. Robotta bıçak ucu takılı olarak ılık yumurtayı, oda sıcaklığındaki labne ve süzme yoğurdu, vanilini ve şekeri çırpın ve bisküinin üstüne dökün.
  5. Tatlının üstünü alüminyum folyoyla kapatıp 175 santigrat derecedeki fırında 40 dak. pişirin.Pişerken son 5 dak. sık sık kontrol edin kenarları hafif sararmış olabilir ama çatlamasın. Çok çatlayan cheesecake peynirleşmiş demektir. Fırın kabınızı sallayın ortası çok cıvık kalmasın ama hafif titreyebilir soğuyunca oturuyor.
  6. Fırından çıkan cheesecake i soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerine kestane ezmesini sürün. Ben kestane ezmesini yurdışından aldım ama buradaki kestane şekerlerini biraz su ekleyerek  rondodan geçirerek pekala kestane ezmesi kapabilirsiniz biraz düşündürücü ama değişik lezzet arayanlara tavsiye edebilirim.
  7. Üstünü cevizle süsleyin.

18 Aralık 2011

KÖFTE

NARLI-İNCİRLİ KIŞ SALATASI (SEMA'DAN)

SEMA'NIN ORJİNAL SALATASI ELLERİNE VE TARİFİNE SAĞLIK GÜZEL ARKADAŞIM

BENİM YAPTIĞIM SALATA


MALZEMELER:
  • 7-8 Yaprak kıvırcık
  • 1/2 Demet roka
  • 1/2 Demet nane
  • 1/3 Demet maydanoz
  • 3-4 Dal yeşil soğan
  • 1 Su bardağı kadar randelenmiş kırmızı lahana
  • 5-6 Adet yumuşak kuru incir
  • Üzerini süslemek için nar taneleri
SOS:
  • 1 Tatlı kaşığı zeytin ezmesi
  • 4 Yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2-3 Yemek kaşığı limon suyu
  • 1 Yemek kaşığı balzamik sirke
  • Tuz
HAZIRLANIŞI:
  1. Bütün yeşillikler doğrayın.
  2. İncirler kuruysa biraz suda bekletip yumuşatın ve yeşilliklerle karıştırın ve servis kasesinin altına serin.
  3. Kırmızı lahana robotun ince rendesinde rendeleyin. Biraz tuz ve biraz sirke ile ovun. Sirkesini çok az koyuyorum ve yıkamıyorum. Salatanın üst kenarlarına serin.
  4. İsterseniz minik domateslerle süsleyin. Tam kış salatası olsun derseniz hiç domates koymayın.
  5. Narlarla süsleyerek salataya hem kırmızı renk hem de  farklı bir aroma verirsiniz.
  6. Sosunu ayrı bir yerde iyice karıştırarak kaşık kaşık gezdirin.

TAVA BÖREĞİ

PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ
PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ
SOSİSLİ TAVA BÖREĞİ
 

MALZEMELER:

  • 2 veya 3 adet köy yufkası
  • 2 adet yumurta
  • 2/3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağ


PEYNİRLİ İÇ:
1 su bardağı kadar peynir +1 tutam maydanoz

SOSİSLİ İÇ:
3-4 adet sosis +1 domates + 2 biber + kekik


HAZIRLANIŞI:

  1. Köy yufkası küçükse 3 tane büyükse iki tane yeterlidir. Büyükçe bir tavaya biraz yağ gezdirin.
  2. Yoğurdu, sütü, yumurtayı ve yağı karıştırın.
  3. Yufkayı yağlanmış tavaya düz olarak serin fazla kalan kenarlarını tavadan aşağı sarksın.
  4. Sütlü harçtan bolca yufkaya sürün.
  5. Diğer yufkayı ortadan ikiye bölüp kırıştırarak tavaya yerleştirin. Yine bolca sütlü karışımdan döküp her yere sürün.
  6. Peynirli veya sosisli karışımdan serin.
  7. Üstüne kalan yarım yufkayı kırıştırarak serin ve yine sütlü karışımla ıslatın.
  8. Tavanın kenarlarında kalan yufkayı düzgünce tavadaki böreğin üstüne kapatın. Kalan sütle ıslatın. Vaktiniz varsa biraz bekletin ki yufka harcı çeksin yumuşasın.
  9. Orta hararetli ocak üstünde 10 dak. kadar börek kızarana kadar pişirin sonra ters çevirip diğer tarafını pişirin.
  10. Sıcak sıcak servis yapın.
  11. Bir büyük tava böreğinden 8 porsiyondur..


YOĞURTLU PANCAR SALATASI


MALZEMELER:

  • 4 adet orta boy pancar,
  • 2 su bardağı koyu kıvamlı yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz


HAZIRLANIŞI:

  1. Pancarlar yıkanır ve düdüklü tencerede en az 30 dak. haşlanır. Soğuyunca soyulur ve rendenin iri tarafında rendelenir.
  2. Sarımsak, yoğurt ve tuz tel çırpıcı ile  karıştırılır. Pancarlar eklenir ve kaşıkla karıştırılır.
  3. En kolay salatalardandır. Afiyet olsun.

ANNEMİN SÜTLACI

 Renginin bembeyaz olması, kıvamının ne koyu ne cıvık olması, tadının içinizi kıymaması, yüzünün buruşuk olması annemin sütlacını diğerlerinden ayıran vazgeçilmezlerdir.
Annemin sütlacı tarif edilmez yaşanır daha doğrusu yenir. Nasıl tarif vereceğimi bilemiyorum ama eşini benzerini hiç bir yerde yemedim yiyebileceğimi de zannetmiyorum. Bir tek annem ve teyzem aynı lezzeti tutturuyor. En kısa zamanda annemden detaylı tarif alıp yazacağım inşallah. Annem tariflerinin sık tıklandığını duyunca çok mutlu oluyor adeta küçük çocuğuna yemeğini yedirmiş annenin huzurunu yaşıyor.
MALZEMELER:
  • 3 Litre yağlı süt tercihen günlük pastörize süt ya da güvenilir yerden alınmış çiğ süt (süt sulandırılmamış olmalı yoksa sütlacın kıvamı çok farklı oluyor)
  • 1 büyük su bardağı pirinç, aslında annemin verdiği ölçü herbir kilo süt için 2 avuç sıkımı kadar pirinç yani 3 kg. süt için 6 sıkım pirinç benim ellerim küçük olduğu için ben 7 avuç koyuyorum.
  • 8-9 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 Yemek kaşığı nişasta, 


HAZIRLANIŞI:
  1. Pirinç ayıklanır ve kaynar suyla en az yarım saat öncesinden ıslatılır.
  2. 3 Litre süt kaynarken taşmaması için büyükçe bir tencereye konur ve kaynayınca altı kısılır.
  3. Suyu süzülen pirinç eklenir.
  4. Tüm sütlaç yapımı süresince başından ayrılınmaması ve arada karıştırılması tavsiye edilir.
  5. 10-15 dakika kısık ateşte kaynayan sütün kabarması azalınca altı biraz daha açılır ve asıl sütlaç hararetli ateşte kaynatılarak yapılır ki sütün sulu kısmı buharlaşsın geriye yoğun sütlü lezzetli kısmı kalsın.
  6. Bir kasede 3-4 yemek kaşığı sütle özenen nişasta ilave edilir. 
  7. Kaynama başladıktan yaklaşık 40 dak sonra şeker ilave edilir 5 dak daha kaynayan sütlacın altı kapatılır ve kaselere alınır. 
  8. Hiç yerinden oynatılmayan sütlaçların yüzlerinin buruşuk olması için soğuyunca ağızları alüminyum folyo ile sıkı sıkı hiç hava almayacak şekilde örtülür ve bir gün buzdolabında dinlendikten sonra soğuk olarak servis yapılır.

MİMAR ARKADAŞIMA SUSHI DAVETİ


Masada olanlar arkada kalan zavallı sushiler, yeşil mercimek salatası, tava böreği, körili tavuk salatası, narlı-incirli yeşil salata (kış salatası), yoğurtlu pancar salatası, ekşili kuru patlıcan dolması, zeytinyağlı kereviz, köfte. Tafana'da olanlar annemin sütlacı, kestaneli cheesecake.

KÖRİLİ TAVUK SALATASI


MALZEMELER:
  • 1 Adet tavuk
  • 2 Su bardağı kadar koyu kıvamlı yoğurt
  • tuz+karabiber
  • 1 yemek kaşığı kadar köri
  • 1/2 Su bardağı ceviz
  • 1-2 Diş sarımsak
HAZIRLANIŞI:
  1. Tavuğu düdüklü tencerede haşlayın.
  2. Soğuyunca etlerini kemiklerinden ayırıp robotta çekin. Kırık pirinç görüntüsünde olacak incelikte olsun.
  3. Yoğurdu, cevizi, sarımsağı ve baharatları tel çırpıcı ile karıştırın. Körinin ölçüsünü isterseniz azaltabilir ya da arttırabilirsiniz.
  4. Tavuğu ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Üzerini cevizle ve köriyle süsleyin.

13 Aralık 2011

YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA


MALZEMELER:

  • 1 Su bardağı yeşil mercimek
  • 3-4 Dal yeşil soğan
  • 1/3 Demet maydanoz
  • 1/3 Demet dereotu
  • 1/3 Demet taze nane
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber


HAZIRLANIŞI:

  1. Mercimekleri iyice haşlayın isterseniz önceden ıslatın daha kolay haşlanır. Suyunu süzün.
  2. Yeşillikleri doğrayın. 
  3. Tüm malzemeyi ve soğumuş mercimekleri karıştırın.
  4. Zeytinyağını, limon suyunu, tuzunu, biberini arzu ettiğiniz kadar atın.
  5. Afiyet olsun.

6 Aralık 2011

KABAKLI YOĞURTLU SALATA

Kabak salatasını kabak çekirdeğiyle süslemek gerçekten farklı ve anlamlı bir deneme oldu.

MALZEMELER:
  • 1 büyük baş soğan
  • 1 kg. kabak
  • 1 küçük çay bardağı zeytinyağ
  • tuz
  • dereotu
  • 1-2 diş sarımsak
  • 500-600 gr. kadar koyu kıvamlı yoğurt

HAZIRLANIŞI:
  1. Kabakları bıçağı dik tutarak kazıyın, yıkayın ve rendeleyin.
  2. Teflon bir tavada zeytinyağında orta ateşte pişene kadar kavurun.
  3. Ayrı bir tavada 2-3 yemek kaşığı zeytinyağıyla ince doğranmış soğanı pembeleştirin. Eski tabiriyle sokraç yapın.
  4. Soğuduktan sonra tuz, sarımsak, yogurt, soğan ve kabakları karıştırın.
  5. Üzerini doğranmış dereotu ile süsleyin.
Aceleniz varsa soğansız da yapabilirsiniz.
Afiyet olsun

PATATESLİ BÖREK



MALZEMELER:
  • 3 Adet yufka
  • 3 Yumurta
  • 5 Adet haşlanmış, rendelenmiş patates
  • 1 Su bardağı yoğurt
  • 125 Gr. erimiş tereyağ veya margarin
  • Arzuya göre rendelenmiş kaşar ve maydanoz

HAZIRLANIŞI:
  1. Yumurtayı, rendelenmiş patatesi, yoğurdu, yağı, kaşarı ve maydanozu karıştırın.
  2. Yufkalardan birini açın ve üzerine bu karışımın 1/3 ini kaşığın tersiyle yayın.
  3. İkinci yufkayı bunun üzerine açın malzemenin 1/3 ini sürün.
  4. Üçüncü yufkayı da en üste açın ve kalan malzemeyi de en üste yayın.
  5. Üçünü beraber rulo yapın. 
  6. Ruloyu bir saat buzdolabında bekletin sonra birer cm. kalınlığında kesin.
  7. Fırın tepsisine yan yatırarak dilimleri dizin isterseniz yumurta sarısı sürün.
  8. 200 C deki sıcak fırında pişmeye bırakın yüzleri kızaran börek dilimlerini ters çevirin. 
  9. İki tarafı da kızaran börekleri sıcakken servis yapın.

2 Aralık 2011

ETİMEK TATLISI (KARAMELLİ)

MALZEMELER:
  • 2 Su bardağı toz şeker
  • 2.5 Su bardağı su
  • 1 Paket ekmek
  • 1 Lt. süt
  • 4 Yemek kaşığı irmik
  • 3 Yemek kaşığı nişasta
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 1 Paket krem şanti
  • 1 Su bardağı soğuk süt
  • 1 Paket vanilin
  • Hindistan cevizi tozu

HAZIRLANIŞI:
  1. Etimekler borcama dizilir.
  2. Şeker karamela rengi olana kadar çelik bir tencerede orta ateşte yakılır. Üstüne su eklenir ve 5 dak. kaynatılır. Şerbet sıcakken etimeklerin üzerine dökülür.
  3. 1 Bardak şeker, irmik, nişasta karıştırılır. Üstüne süt eklenir muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak kaynatılır. 1 Paket vanilin eklenir karıştırılır.
  4. Pişen sütlü tatlı şerbeti çekmiş olan etimeklerin üstüne dökülür.
  5. Krem şanti sütle mikserle 5 dak. çırpılır ve soğuyan  tatlı üstüne düzgünce yayılır. Hindistancevizi ile süsleyip soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.