29 Nisan 2013

HAVA ABLA'MIN MUHTEŞEM PRİNÇLİ ENGİNAR DOLMASI


HAVA ABLA'MIN YAPTIĞI PRİNÇLİ ENGİNAR DOLMASI
BENİM YAPTIĞIM PRİNÇLİ ENGİNAR DOLMASI

MALZEMELER:
  • 4 Adet enginar
  • 1 Su bardağı prinç
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağ+1 limon suyu+biraz tuz
HAZIRLANIŞI:
  1. Enginarların üst kısımlarını 1-1.5 cm. kadar kesin. Alt sapını kesin ve alt yapraklarını koparın.
  2. Enginarların ortasındaki tüy ve dikenlerini bir kaşık yardımıyla oyun.
  3. Bir yandan soyulmuş enginarları limonlu suda bekletin, hepsi bitince sudan alın yıkayın.
  4. Diğer tarafta yıkanmış princi,  2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, ince ince doğranmış yeşil soğan, dereotu ve tuzu karıştırın.
  5. Oyulmuş enginarların ortalarını ve yapraklarının aralarını prinçli içle doldurun.
  6. Doldurulmuş enginarları tencereye yerleştirin. 1 çay bardağı zeytinyağla 1 limon suyunu ve tuzu çırpıcı ile çırpın ve enginarların üzerine dökün.
  7. Enginarların en dış yapraklarının üzerine kadar kaynar su doldurup önce biraz hararetli ateşte sonra kısık ateşte pişirin. Ara ara suyu bitmiş mi diye kontrol edin prinçlerin pişmesi 1-2 saat kadar sürüyor.
  8. Piştikten sonra üzerini dereotu ile süsleyin.



ERZİNCAN USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA

MALZEMELER:
  • 1 Çay fincanı zeytinyağ
  • 5-6 Tane soğan
  • 2 Yemek kaşığı toz şeker
  • 1 Yemek kaşığı kuru nane
  • 2 Yemek kaşığı pulbiber
  • 1/2 Yemek kaşığı karabiber
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 2 Yemek kaşığı domates salçası
  • 2 Su bardağı prinç
  • 1 Su bardağı kaynar su
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı tane sumak+1 su bardağı kaynar su
HAZIRLANIŞI:
  1. Kuru biber ve patlıcanlar kaynar suya atılır ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
  2. Sumak kaynar suda 30 dak. bekletilir.
  3. Zeytinyağ bakır veya teflon bir tencere içine alınır hafifce kızdırılır.
  4. Doğranmış soğan eklenir ve arada karıştırılarak pembeleştirilir.
  5. Yukarıda yazılı olan tüm malzemeler teker teker eklenir ve karıştırılır.
  6. En son kaynar su eklenir kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir.
  7. İç biraz ılıyınca dolmalar doldurulur ve bir biber bir patlıcan ağız ağıza gelecek şekilde kapatılır tencereye dizilir.
  8. En az 30 dak. kaynar suda bekletilmiş sumak süzülerek suyu dolma tenceresine konur biraz da kaynar su eklenir kısık ateşte pişirilir.
 

MİDYE BÖREK


PEYNİRLİ MİDYE BÖREK

HAŞHAŞLI MİDYE BÖREK
 
MALZEMELER:
  • 100 gr. tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su

İÇ:
Tarifin orjinali patatesli ama ben bir kere peynirli bir kere de mercimekli yaptım. (bkz. Haşhaşlı Börek)
3-4 Adet patates haşlanır, çatalla ezilir. Biraz zeytinyağında kavrulmuş bir soğanın üzerine konulur. Tuz, pulbiber, karabiber eklenir karıştırılır.


HAZIRLANIŞI:
  1. Tereyağ eritilir, zeytinyağ ve su eklenerek bir taşım kaynatılır.
  2. Bir yufka açılır üzerine yağ hiç kuru yer kalmayacak şekilde serilir.
  3. Yufka dört eşit parça olacak şekilde kesilir.
  4. Şekil 1'deki gibi iki parmak yardımıyla yufka büzdürülür. İki uç birleştirilir.
  5. Orta kısma hazırlanan iç konur.
  6. Şekil 2'deki gibi sarılır. Ters çevirip tepsiye dizilir.
  7. Üzerine ince bir tabaka yağ+su karışımı sürülür.
  8. Sıcak fırında kızarana kadar pişirilir.
 

PATLICAN KÖZLEMELİ YOĞURTLU SALATA

PATLICAN KÖZLEMELİ YOĞURTLU SALATA
MALZEMELER:
  • 1 Kg. Patlıcan
  • Bir tutam dereotu
  • 1-2 Yemek kaşığı mayonez
  • 1 Yemek tabağı dolusu katı kıvamlı yogurt
  • 1 Diş sarımsak
  • 1 Çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:
  1. Patlıcanlar güzelce közlenir, kabukları soyulur ve ince ince doğranır. (İsterseniz çatalla da ezebilirsiniz.)
  2. Yoğurt, mayonez, sarımsak, tuz ve doğranmış dereotu bir kase içinde çırpıcı ile karıştırılır.
  3. Patlıcanlar yoğurda eklenir ve karıştırılır.
  4. Buzdolabında muhafaza edilir ve soğuk olarak servis yapılır.

 

KIRMIZI BİBERLİ YOĞURTLU SALATA

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERLİ SALATA
MALZEMELER:
  • 1 Kg. kırmızı biber
  • 1 Yemek tabağı dolusu katı kıvamlı yogurt
  • 1 Sarımsak
  • 1 Çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:
  1. Kırmızı biberler ocakta veya fırının ızgara bölümünde ya da en güzeli mümkünse mangalda çevirilerek iyice közlenir.
  2. Ilıyınca kabukları soyulur ve doğranır.
  3. Yoğurt, tuz ve sarımsak çırpıcı ile karıştırarak homojenize edilir.
  4. Biberler yoğurda eklenir ve kaşıkla karıştırılır.

25 Nisan 2013

SARAY BURMASI

TAFANA
Oldukça yumuşak ve hafif bir tatlı.

    MALZEMELER:
  • 5 Yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 1 Kg. süt
  • 1-2 Adet damlasakızı
  • 100 Gr. tereyağ
  • 1 Paket vanillin
  • 1/2 Kahve fincanı gülsuyu
  • Hindistan cevizi tozu
  • Ceviz
  • Tarçın

    HAZIRLANIŞI:
  1. Un, toz şeker, süt ve damlasakızı çelik bir tencere içinde orta ateşte karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  2. Ocağı kapatınca tereyağ,vanilin ve gülsuyu eklenir muhallebi sıcakken 5-10 dak. mikserle çırpılır.
  3. Islatılmış bir fırın tepsisine 1/2 cm. kalınlığında olacak şekilde dökülür.
  4. Soğuyunca yaklaşık 6x8 cm. ölçüsünde dikdörtgen oluşacak şekilde kesilir.
  5. Spatula yardımıyla herbir dikdörtgeni alınarak hindistan cevizine yatırılır.
  6. İçine ceviz +tarçın karışımı konup resimdeki gibi rulo yapılır.
  7. Buzdolabında en az 1-2 saat dinlendikten sonra servis yapılır.