30 Mayıs 2013

YOĞURT ÇORBASI

MALZEMELER:
  • 1 Küçük çay bardağı prinç
  • 2 Su bardağı kadar yogurt
  • 1 Yumurta
  • 1 Yemek kaşığı un
  • 2 Yemek kaşığı tereyağ
  • 1 Yemek kaşığı nane
  • İsterseniz 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (cılgalan biberi)
HAZIRLANIŞI:
  1. Yoğurt, un ve yumurtayı tel çırpma aleti ile karıştırın.
  2. Princi 2-3 su bardağı kadar su ile pişirin.
  3. Çırpılmış yoğurdu ekleyip karıştırarak pişirin.
  4. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatınca da arada bir karıştırıp çorbanın kesilmesini önleyin. Hatta isterseniz 1/2 su bardağı kadar soğuk su ekleyip karıştırabilirsiniz.
  5. Tereyağını tavada eritip naneyi ve kırmızı biberi ekleyip kızdırın.
  6. Çorbanın üzerine kızgın yağı dökün.

TARHANA ÇORBASI


MALZEMELER:
  • 5 Yemek kaşığı tarhana
  • 2 Yemek kaşığı tereyağ
  • 2-3 Yemek kaşığı kıyma (Arzuya göre)
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • 6 Su bardağı su+et suyu karışımı
  • 2 Tatlı kaşığı nane
  • 1 Çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:
  1. Tarhana bir kase suda bir iki saat kadar ıslatılır.
  2. Kıyma boş tencerede ezerek kavrulur. (Kıymasız da gayet güzel oluyor)
  3. Tereyağ eklenir ve eritilir.
  4. Salça eklenir yağda kızdırılır.
  5. Nane eklenir karıştırılır.
  6. Tarhana, su+et suyu karışımı ve tuz eklenir karıştırarak pişirilir.

28 Mayıs 2013

MARAŞ USULÜ KABAK DOLMASI / İNCE BULGURLU KABAK DOLMASI

Pişmeden Önce
Piştikten Sonra
Üzeri yoğurtlu ve biberli yağlı

MALZEMELER:
  • 1 Kg. ince kabak
  • 250-300 gr. kıyma
  • 1 Büyük çay bardağı ince bulgur
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber
  • 2 Tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • 2 Yemek kaşığı zeytinyağ
  • Sarımsaklı yogurt
  • Üzeri için zeytinyağ
  • Kırmızı toz veya pulbiber
HAZIRLANIŞI:
  1. Kıyma ve ince bulgur 1/2 su bardağı kadar su ile biraz yoğurulur.
  2. Rendelenmiş soğan, zeytinyağ, salça ve baharatlar eklenir ve tekrar yoğurulur.
  3. Kabakların yüzü bıçakla sıyrılır yıkanır ve ikişer parmak kalınlığında kesilen kabaklar iki tarafı da açık olacak şekilde oyulur.
  4. İçleri doldurulan kabaklar resimdeki gibi dizilir.
  5. Üzerine biraz tuz serpilir ve yarıya kadar su konur.
  6. Kabakların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatılır ve orta ateşte yaklaşık 30 dk. pişirilir.
  7. Pişen kabaklar servis tabağına alınır üzerine arzuya gore sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt dökülür.
  8. En üste kızdırılmış biberli zeytinyağ gezdirilir ve servis yapılır.
 

26 Mayıs 2013

TUĞBA'NIN SÜTLÜ-MEYVELİ TATLISI


Çilekli Tatlı
Ananaslı Tatlı

MALZEMELER:
  • 2 Yemek kaşığı un
  • 2 Yemek kaşığı prinç unu
  • 2 Yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 1 Kg süt
  • 1 Paket vanillin
  • 1 Paket krem şanti
  • 25 Adet bebe bisküisi
ÜSTÜ:
  • 1 Kg. meyve (çilek, erik, vişne, şeftali, ananas)
  • 2 Yemek kaşığı nişasta
  • 2-4 Yemek kaşığı şeker

HAZIRLANIŞI:
  1. Un, prinç unu, nişasta, şeker karıştırılır.
  2. Üzerine süt ilave edilip orta ateşte koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir.
  3. Bir taşım kaynayınca vanilin eklenir karıştırıp ocak kapatılır.
  4. Muhallebi soğuyunca krem şanti eklenir mikserle 5-6 dak. kadar çırpılır.
  5. Sütlü tatlının yarısı dikdörtgen cam veya seramik bir servis kabına dökülür.
  6. Bisküviler kırılır camdaki tatlıya dik dik batırılır. Geri kalan sütlü tatlı da bisküvilerin üzerine dökülüp yayılır.
  7. Meyve robotta çekilip püre yapılır.
  8. Şeker ve nişasta ile bir taşım kaynatılır.
  9. Sütlü tatlının üzerine dökülür.
  10. Buzdolabında birkaç saat dinlendikten sonar servis yapılır.

20 Mayıs 2013

ANNEMİN KLASİK MAYALI PUAÇASI VE ELMALI ÇÖREĞİ

Altakiler normal puaça gibi katlandı üsttekiler ağzı yukarı gelecek şekilde kapatıldı.
Aynı hamurdan iki tarif birden. Küçüklüğümden beri annemin yaptığı bu tarif sanırım can simidi; bir tarifle hem tatlınız hem de tuzlunuz hazır. Yarılarını da derin dondurucuda muhafaza ederseniz özellikle çocuklu iseniz tam bir kurtarıcı.

MALZEMELER:
  • 1 Paket yaş maya
  • 1-2 Yemek kaşığı toz şeker
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 4 Büyük çay bardağı su
  • 1 Büyük çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 (125 gr.) Paket tereyağ veya yerine zeytinyağ
  • 2 Yemek kaşığı yogurt
  • 1 Yumurtanın akı hamuruna sarısı yüzüne
  • Beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz
  • Çörekotu
HAZIRLANIŞI:
  1. Mayayı, şekeri ve tüm sıvı malzemeleri hafif ılık olarak 10 dak. kadar bekletin.
  2. Maya köpürünce tuzu, yumurtanın akını ve unu ilave edip yumuşak bir puaça haamuru yoğurun.
  3. 40 dak. kadar mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde beziler yapın avuç ortası büyüklüğünde açın ve içine beyaz peynir-maydanoz karışımı koyup kapatın.
  4. Üzerine yumurtanın sarısını sürün, çörekotu serpin.
  5. 10-15 dak. tepside kabarmasını bekleyin.
  6. Önceden ısıtılmış 220-240 C'de yüzleri kızarana kadar pişirin.
ELMALI ÇÖREK:
  1. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezi alın. 1/2 cm. kalınlığında açın. 8 eşit parça olacak şekilde kesin.
  2. Herbir üçgenin içine elmalı içten koyun ve sigara böreği gibi kenarlarını katlamadan kıvırın.
  3. Tepsiye dizilen elmalı çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  4. 10-15 dak. da tepside kabarması için bekletin.
  5. Önceden ısıtılmış 220-240 C'de yüzleri kızarana kadar pişirin.
ELMALI İÇ:
4-5 Adet elmayı rendeleleyin.Herbir elma için bir yemek kaşığı şeker ekleyin. 5-6 dak. orta ateşte kaynatın. 1 Tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ceviz içi ekleyin bir taşım daha kaynadıktan sonra altını kapatın.

13 Mayıs 2013

PRİNÇ UNLU MUHALLEBİ (BİR ZAMANLARIN BEBEK MUHALLEBİSİ)



MALZEMELER:
  • 1 Çay fincanından 1 parmak eksik prinç unu
  • 1 Çay fincanı toz şeker
  • 1 Kg. süt
  • 1 Paket Vanilin
  • 1 Çay bardağı süt
  • 1 Paket bitter çikolata (80 gr.)
HAZIRLANIŞI:
  1. Süt, şeker ve prinç ununu muhallebi kıvamına gelinceye kadar orta ateşte karıştırarak pişirin.
  2. Ocağı kapatınca vanilini ekleyip karıştırın.
  3. Mikserle 5 dak. çırpın.
  4. Tencerede 1 çay bardağı kadar muhallebi bırakacak şekilde ve kaselerin üzerinde birer parmak boşluk kalacak şekilde muhallebiyi kaselere paylaştırın.
  5. Tencerede kalan muhallebinin üzerine bitter çikolatayı ve 1 çay bardağı sütü ekleyip kısık ateşte karıştırarak eritin.
  6. Muhallebilerin üzerine 1/2 cm. çikolatalı muhallebi ile kapalayın.
  7. Üzerini ben çikolata rendesi ile süsledim siz de arzu  ettiğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

8 Mayıs 2013

BADEMLİ ÇİKOLATALI PUDİNG

BADEMLİ ÇİKOLATALI PUDİNG


MALZEMELER:
  • 1 Yemek kaşığı prinç unu
  • 2 Yemek kaşığı kakao
  • 3 Yemek kaşığı mısır veya buğdağ nişastası
  • 1 Yemek kaşığı badem unu
  • 1 Kg süt
  • Üzerine süslemek için badem unu

HAZIRLANIŞI:
  1. Prinç unu, nişasta, badem unu, kakao, süt ocakta orta ateşte karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
  2. Badem ununu hazır bulamazsanız, bademleri 1 saate yakın kaynar suda bekletin, kabuklarını soyun ve rondoda çekin.
  3. Daha yumuşak olmasını isterseniz biraz daha süt ekleyebilirsiniz.
  4. Kaselere boşaltılır.
  5. Üzeri badem unu ile süslenir.