2 Eylül 2014

KABAK ÇIRPMASI

Pişmeden önceki canlılık
MALZEMELER:

  • 1 Çay bardağı zeytinyağ
  • 4-5 Adet kabak
  • 1 Büyük soğan
  • 2-3 Adet domates
  • 2-3 Adet biber
  • 1/3 Demet dereotu
  • 1 Çay bardağı prinç
  • 1 Büyük su bardağı süt
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kullanacağınız tencereyi yemeğiniz sütlü olduğu için kaynarken taşmaması için biraz büyükçe tutun. Annem hep bakır tencere kullanırdı ben dökme demir tencere kullanıyorum, isterseniz çelikde veya teflonda da yapılabilir. Ama sık sık hatırlattığım gibi dökme demir sağlık açısından uzmanların tavsiyesinde birinci sırada, bakır ikinci sırada, çelik ise üçüncü sırada yeralmaktadır.


HAZIRLANIŞI:

  1. 1 Çay bardağı zeytinyağı dökün.
  2. Büyükçe bir tencere içerisine soğanı doğrayın.
  3. Üzerine kabakları dörde bölüp küpden biraz ince doğrayın.
  4. Üzerine domatesleri doğrayıp serin.
  5. Üzerine biberi doğrayın.
  6. Üzerine tuzu ve biberi serpiştirin.
  7. Üzerine dereotunu doğrayıp serpiştirin.
  8. En üstüne de princi yıkayıp serin.
  9. Kaynarken yanından ayrılmayın sütlü bir yemek olduğu için taşabilir. Kaynayınca altını kısın kısık ateşte 25-30 dak. pişirin. 

GERÇEK AMERİKAN CHEWY BROWNIE (ÇİKOLATALI KEK)

Gerçek Amerikan Brownie (chewy) Resimde de görüldüğü gibi bu kekin özelliği sakız gibi yapışık yapışık olması çoktandır aradığımız kıvamı bu tarifte tutturduk çocuklar bayıldılar fırından çıkar çıkmaz üçer dilim yediler. 
MALZEMELER: (1 Büyük su bardağı = 1 Cup)

  • 1 Büyük su bardağı büyüklüğünde (ya da 2 paket 80 gr. lık) bitter çikolata,
  • 1/2 Büyük Su bardağı (200 gr.) tereyağı
  • 3 Büyük yumurta
  • 1 1/4 Büyük Su bardağı un
  • 1 Büyük su bardağı toz şeker
  • 1 Paket vanilin
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Tercihen 1/2 Su bardağı iri çekilmiş ceviz, fındık veya badem (ben bu sefer cevizsiz yaptım)
  • Üzerini süslemek için 1/2 Su bardağı damla çikolata
HAZIRLANIŞI:
  1. Orta büyüklüklükte çelik bir tencerenin içinde kısık ateşte çikolatayı ve tereyağını arada bir karıştşrarak eritin ve ocağı kapatın.
  2. Ayrı bir kapta 3 oda sıcaklığındaki yumurtaları 3-5 dak. kabarana kadar mikserle çırpın.
  3. Çırpılmış yumurtayı erimiş çikolataya aktarın ve karıştırın.
  4. Ayrıca bir kabın içerisinde karıştırmış olduğunuz un, şeker, vanilin ve karbonat karışımını da çikolatalı karışıma aktarın ve kaşıkla karıştırın.
  5. Yağlanmış 22x33 cm. büyüklüğünde dikdörtgen ya da buna eş büyüklükte başka bir fırın kabına dökün.
  6. Önceden 175 C'de ısıtılmış fırına 22-24 dak. pişirin. Pişme süresinin sonlarında bir kürdan veya bıçakla pişip pişmediğini kontrol edin ve pişer pişmez fırından çıkarın. Fırın içinde bekletirseniz ya da fazla pişirirseniz sertleşip kurur sakız gibi olan kendine özgü kıvamı kaybolur.
24 Küçük dilim brownie çıkıyor. Afiyet olsun.