Pakistan'dan aldığım meşhur bir baharat markasının Biryani masalasının arkasındaki Biryani tarifi:
ORJİNAL BİRYANİ MASALA (BAHARATI):
1 Tatlı kaşığı tuz,
1 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
1 Tatlı kaşığı karabiber,
1 Tatlı kaşığı kimyon,
1 Çay kaşığı silme karanfil tozu,
1 Çay kaşığı silme muskat cevizi tozu,
1 Tatlı kaşığı çemen tozu (caraway=karaman kimyonu diye çevrilmiş ama kokusundan çemen olduğu bariz bir şekilde belli oluyor)
MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:
ORJİNAL BİRYANİ MASALA (BAHARATI):
1 Tatlı kaşığı tuz,
1 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
1 Tatlı kaşığı karabiber,
1 Tatlı kaşığı kimyon,
1 Çay kaşığı silme karanfil tozu,
1 Çay kaşığı silme muskat cevizi tozu,
1 Tatlı kaşığı çemen tozu (caraway=karaman kimyonu diye çevrilmiş ama kokusundan çemen olduğu bariz bir şekilde belli oluyor)
MALZEMELER:
- 4 Su bardağı ayıklanmış en az 30' kaynar suda bekletilmiş jasmine pirinç (yasemin kokulu diye satılıyor)
- 750 gr. küçük kuşbaşı et
- 4 Adet orta boy doğranmış soğan
- 2 Silme yemek kaşığı ince rendelenmiş taze zencefil
- 2 Silme yemek kaşığı ince rendelenmiş sarımsak
- 1,5 su bardağı zeytinyağ
- 3 Yemek kaşığı biryani baharatı (ben yukarıdaki gibi ayarladım ölçüleri siz baharat ölçüsünü damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz)
HAZIRLANIŞI:
- Eti büyükçe yapışmaz bir pilav tenceresinde kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Zeytinyağını ekleyin ve kızınca soğanı ekleyip pembeleştirin.
- Sarrımsak ezmesini ekleyin ve biraz karıştırın.
- Zencefil ezmesini ekleyin.
- 7-8 su bardağı kaynar su ekleyin ve epirinçleri ilave edin.
- Biryani baharatını ekleyin.
- 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
- Kısık ateşte normal pilav pişirir gibi pişirin. Geride kaynar su bulundurmayı unutmayın ihtiyaca göre eklemeniz gerekebilir.