Lütfen yapar da beğenirseniz :)) yorum yazınız annem çok memnun oluyor. Biz koyunun işkembesini dolduruyoruz ve mumbar diyoruz diğerini çok iyi bilmiyorum.
MUMBAR DOLMASI
MALZEMELER:
- 1 Adet koyun işkembesi
- 250 Gr. kıyma
- 2-3 Adet soğan
- 2 Su bardağı bulgur
- 1'er tatlı kaşığı tuz, kırmızı toz biber (Cılgalan)
- 1 /2 Demet maydanoz
- 1 Yemek kaşığı salça
- 1 Yemek kaşığı tereyağ
- 2-3 Yemek kaşığı zeytinyağ
TEMİZLEMESİ:
- İşkembeyi iyice yıkayın, el büyüklüyünde ister kare ister üçgen parçalara ayırın.
- Kaynar suya batırın ve hemen çıkarın işkembe üzerinde kalan son kirleri bıçakla kazıyın yeteri kadar beyazlamadıysa tekrar kaynar suya batırın ve çıkarın tekrar kazıyın ama sakın işkembeleri kaynatmayın.
- İyice beyazlayan işkembeleri 2-3 saat limonlu suda bekletin.
HAZIRLANIŞI:
- Kıymayı tencerede kaşıkla ezerek kavurun.
- Kıymanın suyu çekilir çekilmez tereyağ ve zeytinyağı ekleyin.
- Doğranmış soğanları ekleyin kavurun.
- Salçayı, kırmızı ve karabiberi ekleyin kavurun.
- Bulgur ekleyin ve kavurun.
- Tuzu ve kaynar suyu ekleyin, suyu çekene kadar orta ateşte tencere kapalı olarak pişirin. Bulgurlar tamamen pişmeyecek yarı pişmiş olacak dikkat edin.
- Şimdi sudan çıkardığınız mumbarları bu içle dolduracağız. Doldururken dikkat etmeniz gereken husus çok sıkı doldurmamak. Pişince şişecek olan bulgurları düşünüp biraz gevşek doldurup kenarlarını dikeceğiz. Sanırım yerken zevkle çıkardığınız iplikleri düşünerek dikmenin zorluğunu hafifletebilir ya da verdiğiniz zamanın tadını çıkartabilirsiniz.
- Bohçayı andıran bu şirin mumbarları düdüklü tencereye doldurun üzerine biraz tuz atın, altına biraz kaynar su koyun. Suyu çok fazla koyarsanız lezzet suya dağılır tenceredeki mumbarların yarı seviyesine kadar koysanız yeterli olacaktır. Ya da en iyi ayarlama ikinci denemenizde olacaktır. İyi bir düdüklü tencereye göre yaklaşık 30 dak. pişirin.
- Servis yapınca iplikleri güzelce çıkarın ve mumbarları için üzerine tel tel didin. Şimdiden afiyet şeker bal olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder