15 Aralık 2013

ELMALI TURTA


Tart hamurunun kalıplara yerleştilişi
Elmaların kalıplara dolduruluşu
Tartların üzerine sepet askılarının yapılışı
Tartın piştikten sonra pudralanmış sunumu
Aynı tarifi 3-4 mm. kalınlığında tabak büyüklüğünde yuvarlak hamurlar açıp tencere kapağı ile keserek düzeltip hamuru 8'e bölüp resimdeki gibi her bir parçanın içine birer yemek kaşığı elmalı içten koyup sarabilirsiniz daha kolay oluyor klasik elmalı tatlı.

MALZEMELER:
İÇ:
  • 5 Adet büyük boy elma,
  • 6 Yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 Çay bardağı iri ceviz,
  • 1 Tatlı kaşığı tarçın,
HAMUR:
  • 125 Gr. eritimiş tereyağı,
  • 1 Çay bardağı yogurt,
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 Paket kabartma tozu,
  • Alabildiği kadar un,
İÇİN HAZIRLANIŞI:
  1. Elmalar yıkanır, soyulur, rendelenir. Orta ateşte arada karışrırılarak 10 dak. rengi şeffaflaşana kadar pişirilir. 
  2.  Toz şeker eklenir 5 dak. daha piştikten sonra altı kapatılır.
  3. Ceviz ve tarçın eklenir ve iyice karıştırılır.
HAMURUN HAZIRLANIŞI:
  1. Tereyağ eritilir. Çukurca bir kap içine  alınır, sıvıyağ, yogurt eklenir ve karıştırılır.
  2. Un ve kabartma tozu eklenir kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur ve bir saat dinlendirilir.
  3. Dinlenen hamur 2-3 mm.kalınlığında merdane ile açılır ve kalıplara 1. resimde görüldüğü gibi yerleştirilir.
  4. Hazırlanan iç 1-2 yemek kaşığı kalıbınızın büyüklüğüne gore yerleştirilir.
  5. Turtaların üzeri kalan hamurla ya elde yuvarlanan parçalarla ya da merdane ile açılan hamurdan kesilen ince uzun şeritlerle sepet havası verilecek şekilde süslenir.
  6. 200 C derecede yaklaşık 30-35 dak. pembeleşene kadar pişirilir. Üzerine bir tel süzgeçle pudra şekeri serpilir afiyetle yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder