20 Ocak 2014

YUMURTALI PAPARA

Son zamanlarda pek yapılmayan annemin bize çocukken arada bir yaptığı bu bayat ekmekleri değerlendirme yemeği aklıma geldi. Aslında çok lezzetli ve faydalı bir yemek üstelik ekmek israfını önlediği de göz önünde bulundurulursa unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına arada bir yapılmalı diye düşünüyorum ne dersiniz.
 Bayatlamaya yüz tutmuş ekmekleri ben küp küp doğruyorum ve bir tepsi içinde kurutuyorum isterseniz fırında veya ızgarada da hafifce kızartabilirsiniz. İki üç aya kadar dayanabilen bu ekmek küplerini daha sonra istediğiniz zaman paparanın içinde ya da ılık süt içinde kahvaltıda da tüketebilirsiniz. Hele de ekmekler tam buğday ya da kepekli türünden özellikli ise bence piyasadaki mısır gevreklerinden (her türlü cerealdan)  hele de içindeki katkı maddeleri, gdo lu mısırlar ve mısır şurubu (corn syrup) düşünülürse kat kat daha sağlıklı bir kahvaltı yapılmış olur. (Bkz kahvaltılıklar bölümü doğal gevrek-natural cereal).
Burada tarifi verilen yumurtalı paparadır. Bu tarifi yumurta koymayıp soğandan önce biraz kıyma kavurarak da yapabilirsiniz.

MALZEMELER:
  • 1 Yemek kaşığı tereyağ,
  • 1 Orta boy soğan,
  • 4 Adet yeşil biber,
  • 2 Adet domates,
  • 1 Yemek kaşığı salça,
  • 1 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
  • 1 Tatlı kaşığı tuz,
  • 2-3 Adet yumurta,
  • 4 Su bardağı su (Yarısını et suyu koyabilirsiniz),
HAZIRLANIŞI:
  1. Tereyağ eritilir.
  2. Soğan küçük küçük doğranıp yeşil biberlerle birlikte kavrulur
  3. Küp küp doğranmış domates eklenir ve kavrulur.
  4. Kırmuzı toz biber eklenir ve karıştırılır.
  5. Salça eklenir ve kavrulur.
  6. Kaynar su eklenir, tuz eklenir ve 5 dakiki kaynatılır.
  7. Yumurtalar ayrı bir kasede çırpılarak kaynayan karışıma eklenir ve ocak kapatılır. Paparanız hazır demektir.
  8. Boş tabaklara biber avuç kadar tercihen kurutulmuş ekmeklerden (yoksa bayatlamış ekmekle de yapılır) konur üzerine ikişer kepçe kadar papara konur ve afiyetle yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder