23 Ekim 2011

ZEYTİN YAPIMI

ÇİZİK ZEYTİN:
Henüz yeşil olan ya da hafif pembe plan zeytinlerden yapılır.
  • Zeytinlere bıçakla bir uzun veya iki kısa çizik atılır. Veya eski usül zeytinlerin özellikle sert olanları  taşla kırılır.
  • Çizilen zeytinler 5 lt.lik bir pet şişeye doldurulur ve suyla doldurulur.
  • Zeytinlerin acısı çıkana kadar hergün veya gün aşırı suyu dökülür ve yeniden doldurulur. Bu işlem yaklaşık iki hafta sürer. En son doldurulan suya  5-6 yemek kaşığı turşuluk tuz ve 5-6 tane limon tuzu eklenir ve çalkalanır. Eğer kısa süre içinde tüketilecekse acısının tamamen çıkarılması, eğer kışlık olarak bırakılacaksa hafif acı bırakılması tavsiye edilir.
  • Bu tip yapılan zeytinin avantajı yemeden önce bir gece yiyeceğiniz kadarı suda bekletilirse tuzunu bırakır. Buzdolabında muhafaza edilmelidir. Tuz diyeti yapanlar için tercih sebebidir.

ÇİZİK ZEYTİN
ÇALKALAMA ZEYTİN:
  • Zeytinlerin siyahlaşmış olanları veya koyu pembe yani mor olanları yıkanır ve 5 lt.lik bir pet şişeye doldurulur. 5-6 yemek kaşığı turşuluk tuz eklenir.
  • Hergün bir kere iyice çalkalanır.
  • Yaklaşık 10-15 gün sonra damak tadınıza göre acılığını bıraktığında biriken tüm acı suyu dökülür. Zeytinlere biraz temiz su eklenir ve çalkanır suyu tekrar dökülür.
  • En son olarak bolca zeytinyağı ve limon suyu eklenir ve çalkalanır. Serin bir yerde ışık görmeden muhafaza edilir arada bir çalkalanırsa iyi olur.
  • Bu tip yapılan zeytinin tuzunun ayarlanması çok önemlidir çünkü az konursa zamanla yumuşar çok konursa tuzlu olur, çizik zeytinlerdeki gibi bir gece önceden tuzunu almak gibi bir opsiyonunuzun olmadığı hatırlatılır.
  • ÇALKALAMA ZEYTİN

2 yorum:

  1. Tarifler için teşekkürler, ancak siyah zeytin yapımında, 5 litrelik kavanoz için 5-6 yemek kaşığı zeytin az gelir. Başarılı bir sonuç için zeytin ve tuz oranı 1/10 miktarında olmalıdır. 10 birim zeytine 1 birim tuz. Ayrıca zeytinin acısının çıkması yaklaşık 1-1,5 ay sürer, daha sonra da 1 kere soğuk suyla yikamak zeytinin yağlı yapısından dolayı acılık ve fazla tuzun üzerinde yapışık kalacağından yetmeyecektir. zeytini kavanozdan çıkartıp kaynar suyla yıkanması, hatta kaynar suda su soğuyuncaya kadar bırakılması dahi zeytin kalitesini bozmayacağı gibi acılık ve fazla tuz kalıntılarını zeytinden uzaklaştıracağı için yararlıdır.
    Son olarak da siyah zeytinin tuzluluk oranının içine konduğu tuz miktarından çok zeytinin ne kadar yağlı olduğuyla ilgli olduğunu düşünüyorum.
    Saygılarımla,
    Hatice

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzla katkıda bulunduğunuz için teşekkürler. Piyasadaki zeytinler ve peynirler biliyorsunuz uzun süre dayansın diye çok tuzlu yapılırlar ben biraz da sağlık açısından düşünerek az tuzlu yaptım o yüzden fazla yıkamaya gerek kalmadı benim tarifim kısa sürede tüketmek için daha uygun. Söylediğiniz gibi daha çok tuzlu yapılırsa daha uzun süre dayanır ve sıcak suyla yıkamak tabi ki tuzunu bırakması için iyi olur.

      Sil