7 Kasım 2011

DEKORASYON KLASİK-RUSTİK BİR SALON


ÇUKURAMBAR' DA BİR EV DEKORASYONU
Dekorasyona başladığımızda iki kat klasik kartonpiyerler, duvar kağıtları ve oymalı ceviz kapılar elimizde olan vazgeçilmezlerdi. Sıfır olan evin bu klasik dekorasyonunu bir yanda israf olmasın bir yandan da tadilatla zaman kaybedilmesin 2 ay içinde taşınılabilsin diye değiştirmemeye karar verdik.

Bunun üzerine bana düşen ilk zorlu görev devam ettireceğim stili belirlemek oldu. Önümde üç seçenek duruyordu. Birincisi örnek dairede de olduğu gibi klasik stile devam etmekti ki biz kullanıcı ile birlikte ilk olarak bu seçeneği eledik. İkinci önerim bir yanda bu klasik elemanlar diğer yanda oldukça modern olan yeni alacağımız mobilyalarla evde avangarde bir atmosfer oluşturmaktı. Üçüncü önerim ise klasik çizgiyi sadeleştirerek devam ettirip kendi kültürümüze ait olan dünyada eşi benzeri olmayan Osmanlı motiflerini, muhteşem el halılarını kullanabilmekti. Ev sahibinin de tercihi benim yönlendirmelerim sonucu üçüncü seçenek oldu. İşin en güç ve en uzmanlık gerektiren kısmı çoğu mimarın ya da iç mimarın kaçındığı stili tanımlamaktır. Eve baktığınızda elimizde olan klasik hamura eklenmiş sevdiğimiz ve kullanmak istediğimiz sadeleştirilmiş neoklasik mobilyalar, arasında rustik baharatlar ve üzerini süslemek için serpiştirilmiş Osmanlı motiflerini görebilirsiniz. Bir evin ana yemeği olan salonun haricinde diğer odalarda zeytinyağlı kıvamında hafif, fonksiyonel, genel atmosferi bozmayan, mekanı daraltmayan, çocuklara oyun alanı bırakan, ihtiyacı optimum seviyede karşılayan mobilyalar tercih edilmiştir. 
İlk olarak evin planını çizdim ve üzerinde tefriş yaptım böylece nereye hangi eşyayı alacağımız, halıların ölçüsü hatta perdelerin ölçüsü bile belirlemiş oldum.
Ardından Ankara'da gezmediğim mobilyacı  kalmadı ve aradığım aklımda olan ama ne tarif edebileceğim ne de çizebileceğim takımı buldum rustik desen değil neoklasik desen değil arada birşey. Masanın, orta sehpanın ve koltukların ayakları masif ceviz ve elde yapılmış. En ünlü mağazalarda bile eşini benzerini göremediğim bu takım usta bir mobilyacının elinden çıkmış ve yıllarca modası geçmeden kullanılabilecek Amerikan cevizi masif bir takım. Bir yanda nötr, yalın, kumaş koltuklar mekana rahat bir atmosfer kazandırırken diğer yanda gösterişli kırmızı tek kişilik deri koltuklar gizli bir güç gösteriyor.Mekanla uyumlu, kendi içinde gösterişli ama bütünlüğü bozmayan halılar ve perdeler yine uyumlu renklerde ve desenlerde seçilen konsepti tamamlayan aksesuarlarla adeta aynı dili konuşuyor.

İkinci olarak atmosfer oluşturmak oldu; sıcaklık, samimiyet, tevazu, gösterişten uzak güzellik, davetkarlık, kullanıcıya verilen rahatlık ve huzur, eve aidiyet duygularını modelle, çizgiyle, renkle, desenle, dokuyla tek tek işledik.

Üçüncü olarak konsept belirlemek oldu; kullanıcının kimliği, değer yargıları, tarihi mirasımız, kültürel varlıklarımız, geleneksel çizgilerin modernizasyonu neticesinde oluşturuldu.


Salon girişinde kullanılan motifleri ipek olan bu Uşak halısı kırmızı deri koltuklar ve yeşilli hakili şampanya renkli olan diğer halılar arasında bağlantı kuruyor ve  geçiş  yapıyor. Yani salondaki tüm renkler bu halıda toparlanıyor ya da bu halıdan dağılıyor dolayısı ile daha salona ilk adımınızı attığınızda gerek renk olarak gerek tarz olarak  nelerle karşılaşacağınızın sinyallerini veriyor.
Oldukça sade olan koltuklar ile evin klasik havası yumuşatıldı el yapımı yalın  lukens ayaklar ve koltuğun kenarlarındaki rustik çizgi salona bambaşka bir atmosfer kazandırdı ve koltukların nötr renkte olması diğer objelerde kullanılan canlılığın ve cesaretin ön plana çıkmasını sağladı böylece gözü yormaması sağlandı.
Büyük bir cesaretle alınan bu kırmızı koltuklarla hem bir tezat oluşturuldu hem de salona büyük bir canlılık kazandırıldı. Bu tezat salon girişine çapraz olarak atılan  kırmızı Uşak halısıyla ve kırmızı kadife kaftan desenli kırlentlerle bağdaştırıldı. 
Osmanlı motifleriyle bezenmiş olan bu koltuk şalı ve kırlentler salondaki klasik çizgiyi  vurguladı, renkler arasında geçiş sağladı ve sıcak, rahat ve davetkar bir atmosfer sağladı.
Bej, haki, bordo, kırmızı gibi halıda ve koltuklarda olan renklerden seçilen ama farklı  desen ve motiflerden oluşan bu kırlentler kombinili olarak kullanılabilecek.
Mevcut olan klasik duvar kağıdı, kartonpiyer ve kapıların yanına bu klasisizmi minimuma indirgememizi sağlayan bu rustik Amerikan ceviz takımı bir haftalık arama ve gezme sonucu buldum. Usta bir mobilyacının elinden çıkan bu  takımın ayakları masif ve tamamiyle elde yapılmış üzerindeki hoş deseniyle farklılık  yaratırken sıcak ceviz kaplamasıyla da yıllarca modası geçmeden kullanılabileceğini gösteriyor.
Amber rengi vazo ve şekerlik İstanbul desenleriyle bezenmiş, rengiyle  atmosfere sıcaklık, şeffaflığıyla samimiyet, deseniyle tarihimize atıfta bulunuyor. Duvardaki levha üzerinde bulunan 31 besmele milli ve manevi değerlerimize verilen önemi gösterirken rengiyle ve kalitesiyle dikkat çekiyor.
Tek parça açılmayan büyük masa sade olduğu kadar üzerindeki çapraz dokusuyla dikkat çekiyor. Etrafındaki  sandalyelerde  kullanışlılık ön planda tutularak deri olması tercih edildi böylece seçilen açık rengi ise mekanı aydınlattı, rahatlığı ise adeta koltuk havasında gerektiğinde salona sekiz adet koltuk eklenmiş olacak.
Orta sehpa da masa gibi tek parça üzerindeki diyagonal deseni el yapımı masif ayaklarıyla yalın ve karakteristik duruyor.
Krem rengi sandalye ayakları yine el yapımı masif ceviz, rengi halı zemini ile aynı kenarlarındaki ve motiflerinde amber, şampanya, haki yeşil, tütün ve minik kırmızılıklar tüm salon eşyaları ve aksesurları arasındaki geçişlerle uyum ve bütünlük içinde.
Gerektiğinde ayrı ayrı kullanılabilecek olan bu ikili ve sıradışı formlu ceviz sehpalar ile evin klasikliği yumuşatıldı ve gelen rustik esinti ile yemek takımıyla bütünlük oluşturuldu.
Zıtlıklar arasında kırmızı deri koltuklar ön plana çıkarken arka planda asude duran şampanya renkli perdeler kendi içinde gösterişli ancak yumuşak dokusu, nötr rengiyle tüm mekanda sakinleştirici ve dingin duruyor.
Tüldeki janjanlık ve altın rengi motiflerle evin klasik havasını vurgularken, desendeki çizgilerle halıdaki Osmanlı motiflerinde uyumu yakalayabildik böylece salon içerisinde  dil birliği sağlayabildik. 
Altın rengi kol bağları salon aksesuarlarıyla bütünlük içinde.
İspanya tasarımı şampanya renkli avizeler çizgileriyle salondaki  rustik  atmoseri vurguluyor ve tamamlıyor. 
Mekanı ortalamayan  masamızın üstüne denk gelmeyen elektrik çıkışı dekoratif bir zincirle uzatılarak avizemize bağlandı ve salon iki avize ile aydınlatıldı.
Gösterişten uzak yalın güzelliğiyle mekanı tamamlayan şampanya renkli avizelerin gündüz yanmayan hali...
Fotoğrafa tam olarak yansıtamadığım Uşak ipek-pamuk karışımı halı üzerindeki tütün, şampanya, amber, haki yeşil, krem, bej ve kırmızı rengiyle mekana sıcaklık ve samimiyet verirken, klasik deseniyle tarihimizdeki eşsiz Osmanlı motiflerinin güzelliğini sergiliyor düz ve nötr koltuk takımı ve yalın yemek takımı altında kendini gösteriyor ve en altta da olsa adeta ön plana çıkıyor.

Birbirinden farklı iki desende seçilen halılar motif bazında ve genel olarak aynı renklerden oluşuyor yemek takımı ve koltuk takımı altındaki halılar zamanla değiştirilerek kullanılabilecek.
Mekan girişinde kullanılan bu halıdan farklı bir perspektif. Otuma grubunda kullanılan halı ile tamamen aynı desende ama farklı renklerde zeminindeki kırmızılık  deri koltuklarla birlik bütünlük sağlıyor.

6 yorum:

  1. Merhabalar sevgili Ayşe,
    Tafana'nı şöyle bir gezindim. Çalışan ve çocuklu bir hanım olarak vakit ayırıp uğraşıda bulunmak takdire şayan, sende onaylarsın sanıldığı kadar kolay değil bir blog sahibi olmak, gayet sorumluluk ve uğraşı istiyor.
    Seni takibe aldım bile, başarılarının devamını dilerim.
    Ayrıca dekore ettiğin evin varsa diğer resimlerinide görmek isterim.
    sevgiyle kal canım.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Cennet sofrası henüz yeterli fotoğraf çekemedim elimdekileri şimdilik aceleyle koydum en kısa zamanda evin diğer bölümlerinin de fotoğraflarını ekleyeceğim inş.

    YanıtlaSil
  3. Aysecim,
    dekorasyonun ve blogun bir harika. Cok begendim. Seninle gurur duyuyorum arkadasim. Turkiye'ye gelince bizim evi de beraber dekore edelim :) Allah yolunu acik etsin, opuyorum.

    YanıtlaSil
  4. Tuğba'cığım güzel yorumunu okuyunca çok duygulandım. Bu vesile ile ben de sana çok teşekkür ediyorum biliyorsun ki blog açmayı bana sen öğrettin yani bu blogda ilk emeği geçen ve vesile olan arkadaşım sensin. En kısa zamanda Türkiye'ye gelmen ve evini dekore etmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, halılarınızın markasını ve fiyatını öğrenmemiz mümkünmü acaba? teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Tabiki halılar Uşak ipek toplam 15.000 tl diye hatırlıyorum.

    YanıtlaSil