25 Nisan 2011

AŞURE

MALZEMELER:
  • 2 Kase buğday
  • 1 Kase nohut
  • 1 Kase fasulye
  • 1 Çay bardağı kuru üzüm
  • 1 Çay bardağı kuru kayısı
  • 1 Çay bardağı bulgur
  •  1 Çay bardağı pirinç
  • 1 Çay bardağı doğranmış kuru incir
  • 1 /2 Çay bardağı gülsuyu
  • 10-15 Tane karanfili 1 çay bardağı suda kaynatıp suyunu alın
  • Yaklaşık 1 kg. toz şeker
  • İsterseniz 1 su bardağı süt


HAZIRLANIŞI:
  1. Fasulyeyi ve nohutu akşamdan yıkayıp suda bırakın.
  2. Buğdayı (bizim yörede yarma derler) büyükçe bir tencere içinde bol su ile bir taşım kaynatıp bir gece bekletin.
  3. Ertesi sabah buğdayı tencerede iyice tüm buğdaylar pişene daha doğrusu çiçek gibi açana kadar pişirin.
  4. Nohutla fasulyeyi ayrı ayrı düdüklü tencerede 25'er dak. pişirin. Biraz fazla pişmesinde sakınca yok çünkü şekeri atınca dirileşecektir.
  5. Buğday pişince bulgurla pirinci atın pişirin suyunu çekerse diye sürekli kaynar su bulundurun ara ara duruma göre su eklemeniz gerekebilir. Hiç bilmeyenler ilk defa yapanlar için yazıyorum ''pişmiş aşa soğuk su katılmaz'' deyimini unutmayın.
  6. Pirinçle bulgur da tamamen pişince nohutla fasulyeyi süzüp ekleyin.
  7. Üzümle kayısıyı ayrı bir yerde bir taşım kaynatıp ısıları doğrayıp ekleyin.
  8. Gül suyu ve karanfili ekleyin.
  9. En son şekeri ekleyin. Şekeri yiyen baklagiller dirileşir o yüzden baştan baklagilleri fazla pişirmek daha iyi olacaktır. Şekeri damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. Bilmeniz gereken bir diğer püf noktası da istediğinizden bir parça daha tatlı yapmanız gerekir çünkü aşure sıcakken tatlı gibi olur soğuyunca taneler şekeri çeker ve aşurenin tadı azalır.
  10. Arzu ederseniz 1 su bardağı süt ekleyin.
  11. İncir eklemek istiyorsanız incirleri ayrı bir yerde bir taşım kaynatıp kaynar suda biraz bekletip iyice yumuşadıktan sonra doğrayıp aşurenin altını kapatınca en son ekleyin fazla karıştırmadan kaselere paylaştırın. Çünkü incir aşurenin rengini karartır ve incirin çekirdekleri aşurenin içine dağılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder