20 Mayıs 2013

ANNEMİN KLASİK MAYALI PUAÇASI VE ELMALI ÇÖREĞİ

Altakiler normal puaça gibi katlandı üsttekiler ağzı yukarı gelecek şekilde kapatıldı.
Aynı hamurdan iki tarif birden. Küçüklüğümden beri annemin yaptığı bu tarif sanırım can simidi; bir tarifle hem tatlınız hem de tuzlunuz hazır. Yarılarını da derin dondurucuda muhafaza ederseniz özellikle çocuklu iseniz tam bir kurtarıcı.

MALZEMELER:
  • 1 Paket yaş maya
  • 1-2 Yemek kaşığı toz şeker
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 4 Büyük çay bardağı su
  • 1 Büyük çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 (125 gr.) Paket tereyağ veya yerine zeytinyağ
  • 2 Yemek kaşığı yogurt
  • 1 Yumurtanın akı hamuruna sarısı yüzüne
  • Beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz
  • Çörekotu
HAZIRLANIŞI:
  1. Mayayı, şekeri ve tüm sıvı malzemeleri hafif ılık olarak 10 dak. kadar bekletin.
  2. Maya köpürünce tuzu, yumurtanın akını ve unu ilave edip yumuşak bir puaça haamuru yoğurun.
  3. 40 dak. kadar mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde beziler yapın avuç ortası büyüklüğünde açın ve içine beyaz peynir-maydanoz karışımı koyup kapatın.
  4. Üzerine yumurtanın sarısını sürün, çörekotu serpin.
  5. 10-15 dak. tepside kabarmasını bekleyin.
  6. Önceden ısıtılmış 220-240 C'de yüzleri kızarana kadar pişirin.
ELMALI ÇÖREK:
  1. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezi alın. 1/2 cm. kalınlığında açın. 8 eşit parça olacak şekilde kesin.
  2. Herbir üçgenin içine elmalı içten koyun ve sigara böreği gibi kenarlarını katlamadan kıvırın.
  3. Tepsiye dizilen elmalı çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  4. 10-15 dak. da tepside kabarması için bekletin.
  5. Önceden ısıtılmış 220-240 C'de yüzleri kızarana kadar pişirin.
ELMALI İÇ:
4-5 Adet elmayı rendeleleyin.Herbir elma için bir yemek kaşığı şeker ekleyin. 5-6 dak. orta ateşte kaynatın. 1 Tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ceviz içi ekleyin bir taşım daha kaynadıktan sonra altını kapatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder