23 Ocak 2014

PIT PIT YEMEĞİ


Pıt Pıt Yemeği bizim yörede biraz sulu ve özlü olur 
Pıt Pıt kısırlık buğdaydan ince irmikten kalın olur
Bizim ölçünün iki katı kadar olan Annemin yaptığı pıt pıt 
MALZEMELER:
  • 1 Yemek kaşığı tereyağ isterseniz biraz zeytinyağ ekleyebilirsiniz,
  • 2 Adet orta boy soğan,
  • 2 Adet biber,
  • 1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber,
  • 1 Yemek kaşığı salça,
  • Bolca kaynar su dök,
  • 1 çay bardağı ıslanmış mercimek 
  • 1 Su bardağı pıt pıt (kısırlık buğdaydan ince irmikten kalın olmalı Hatay yöresel ürünler satan yerlerde mevcut)
  • 1 Tatlı kaşığı tuz,
  • 1 Tane küçük küçük doğranmış patates
SOKRAÇ İÇİN:
  • 2 Yemek kaşığı tereyağ
  • 1 Soğan 
  • 1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber
HAZIRLANIŞI:
  1. Büyükçe tercihen bakır bir tencerede tereyağ eritilir isterseniz biraz zeytinyağ da ekleyebilirsiniz.
  2. Soğanlar ve biberler ince ince doğranıp yağda sık sık karıştırarak pembeleştirilir.
  3. Kırmızı toz biber ve salça eklenip kavrulur.
  4. Yaklaşık 1,5-2 lt. kadar kaynar su eklenir. 
  5. Önceden ıslatılmış mercimek ve ayıklanmış pıt pıt eklenir.
  6. Tuz eklenir.
  7. 1,5 Saat kaynatılır. Pıt pıtların sadece pişmesi yeterli değil özünün de çıkması ve yemeğin suyuna kıvam vermesi gerekir. 
  8. Küçük küçük doğranmış patatesler de eklenir ve pişene kadar kaynatılır.
Tereyağında soğan
Sokraça kırmıızı biber eklendikten sonra işte böyle köpürtülür.
  1. Üzerine ayrı bir tavada tereyağ eritilir.
  2. Küçük küçük sotelenmiş soğan pembeleştirilir. 
  3. Kırmızı biber eklenir ve yemeğin üzerine dökülür. Yemeğe oldukça yoğun bir lezzet verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder