TAFANA: Kayseri'nin eski evlerinde avlu içinde tandır bulunan aynı zamanda yiyecek içecek de depolanan bir çeşit mutfak, aslında mutfaktan daha fazlası; mutfak+kiler gibi bir yer elbette tandırda ekmek pişirecekler için genişçe düşünülmüş.50 yıl evvel Gesi Bağları'nda anneannemin tafanasından tandırın içinde bakır tencere üstünde bakır kevgir içinde benmari usulü buharda pişen iç pilavlı kuş dolmalarından Japon suşileri ve Fransız macaronlarına uzanan bir tafanada beraber olmak dileğiyle...
26 Mayıs 2013
TUĞBA'NIN SÜTLÜ-MEYVELİ TATLISI
Çilekli Tatlı
Ananaslı Tatlı
MALZEMELER:
2 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı prinç unu
2 Yemek kaşığı mısır nişastası
1 Su bardağı toz şeker
1 Kg süt
1 Paket vanillin
1 Paket krem şanti
25 Adet bebe bisküisi
ÜSTÜ:
1 Kg. meyve (çilek, erik, vişne, şeftali, ananas)
2 Yemek kaşığı nişasta
2-4 Yemek kaşığı şeker
HAZIRLANIŞI:
Un, prinç unu, nişasta, şeker karıştırılır.
Üzerine süt ilave edilip orta ateşte koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir.
Bir taşım kaynayınca vanilin eklenir karıştırıp ocak kapatılır.
Muhallebi soğuyunca krem şanti eklenir mikserle 5-6 dak. kadar çırpılır.
Sütlü tatlının yarısı dikdörtgen cam veya seramik bir servis kabına dökülür.
Bisküviler kırılır camdaki tatlıya dik dik batırılır. Geri kalan sütlü tatlı da bisküvilerin üzerine dökülüp yayılır.
Meyve robotta çekilip püre yapılır.
Şeker ve nişasta ile bir taşım kaynatılır.
Sütlü tatlının üzerine dökülür.
Buzdolabında birkaç saat dinlendikten sonar servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder