21 Ocak 2014

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

Yeşil mercimek yemeği
MALZEMELER:

  • 1 Büyük su bardağı önceden yıkanmış ve ıslatılmış yeşil mercimek,
  • 100-200 Gr. kadar kıyma arzunuza göre kıyma az da olsa lezzet veriyor,
  • 1 Yemek kaşığı dolusu tereyağ+2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağ,
  • 2 Adet orta boy soğan,
  • 1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber,
  • 2 Yemek kaşığı salça,
  • Mercimekler batacak kadar kaynar su, 
  • 1 Tatlı kaşığı tuz,

HAZIRLANIŞI:

  1. Tercihen ayrı bir teflon veya seramik tava içerisinde kıyma kısık ateşte tahta kaşığın tersiyle ezilerek pişirilir. 
  2. Kıymanın suyu çekilince yağlar eklenir ve tereyağ eritilir.
  3. İnce doğranmış soğan eklenir be pembeleşene kadar arda karıştırılır.
  4. Kırmızı biber eklenir ve kokusu çıkması için karıştırılarak bir an beklenir.
  5. Salça eklenir ve karıştılırarak bir taşım kavrulması sağlanır.
  6. NOT: Buraya kadar olan işlemi düdüklü tencerenin içinde yapmış olsaydık yanan tencere dibi yemeğin suyunu karartacaktı o yüzden benim titiz annem bu işlemi teflon tavada yapar ve sonrasında bu yemeğin dip kısmını düdüklü tencereye alır. Bu tip püf noktaları da sanırım başka bir yerde bulamazsınız.
  7. Bu karışımı düdüklüye aldıktan sonra suyundan süzülmüş mercimek eklenir ve karıştırılır.
  8. Tuz ve mercimekler batacak kadar tercihen kaynar su eklenir.
  9. Düdüklünün ağzı kapanır ve 10-15 dakika pişirilir. Ben biraz tane tane sevdiğim için 12 dakikayı geçirmiyorum siz arzunuza ve tencerenizin performansına göre pişirme süresini ayarlarsınız.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder