27 Şubat 2011

KETE

MALZEMELER:
  • 1/2 Kg. süt
  • 1 Büyük çay bardağı yoğurt
  • 1 Büyük çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 Paket pakmaya
  • Tuz
  • İyi marka un
İÇ:
  • 250 Gr. tereyağını eritin ve iyice kızdırın .
  • Alabildiğine un koyun ve karıştırın annemin tabiriyle tışş diye ses gelsin. Ocağı kapatın. (Kavrulmuş helva kıvamında olacak ama kavrulmayacak rengi krem rengi olacak.)
  • Arzu ederseniz dövülmüş ceviz ekleyin.
HAZIRLANIŞI:
  1. Mayayı ılık sütün içinde eritip 10 dak. bekletin.
  2. Kulak memesi yumuşaklığında yoğurun ve mayalanmaya bırakın.
  3. Bezileri hazır yufkalardan biraz kalın olacak şekilde açın aralarına erimiş tereyağ sürün, üç bezi üstüste olsun.
  4. Bu üç beziyi 8 cm. eninde oklavanın uzunluğunca katlanır.
  5. Sekizer cm.lik kareler halinde kesilir.
  6. Kestikten sonra biraz bekleyin,  hamur parçalarını fırına yakın sıcakta bırakmayın mümkün olduğunca soğuk bir yerde bekletin ki yağları çabuk donsun.
  7. Bu sekizer cm.lik kareleri daha büyük kareler (15-16 cm2) haline getirmek için tekrar açın. 3-4 mm. kalınlığında olsun.
  8. İçine 2 yemek kaşığı kadar iç konulup zarf gibi katlanır. Tekrar 10-12 cm. lik kareler halinde açılır.
  9. Ters tarafına bıçakla 3-4 kere batırılır.
  10. Düzgün olan tarafa çatalla süs yapılır. Üstüne yumurta sarısı sürülür ve çöreketu serpilir.
  11. Önceden ısıtılmış yüksek ısıdaki fırında pişirilir.
Anneciğim ellerine sağlık...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder