18 Aralık 2011

ANNEMİN SÜTLACI

 Renginin bembeyaz olması, kıvamının ne koyu ne cıvık olması, tadının içinizi kıymaması, yüzünün buruşuk olması annemin sütlacını diğerlerinden ayıran vazgeçilmezlerdir.
Annemin sütlacı tarif edilmez yaşanır daha doğrusu yenir. Nasıl tarif vereceğimi bilemiyorum ama eşini benzerini hiç bir yerde yemedim yiyebileceğimi de zannetmiyorum. Bir tek annem ve teyzem aynı lezzeti tutturuyor. En kısa zamanda annemden detaylı tarif alıp yazacağım inşallah. Annem tariflerinin sık tıklandığını duyunca çok mutlu oluyor adeta küçük çocuğuna yemeğini yedirmiş annenin huzurunu yaşıyor.
MALZEMELER:
  • 3 Litre yağlı süt tercihen günlük pastörize süt ya da güvenilir yerden alınmış çiğ süt (süt sulandırılmamış olmalı yoksa sütlacın kıvamı çok farklı oluyor)
  • 1 büyük su bardağı pirinç, aslında annemin verdiği ölçü herbir kilo süt için 2 avuç sıkımı kadar pirinç yani 3 kg. süt için 6 sıkım pirinç benim ellerim küçük olduğu için ben 7 avuç koyuyorum.
  • 8-9 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 Yemek kaşığı nişasta, 


HAZIRLANIŞI:
  1. Pirinç ayıklanır ve kaynar suyla en az yarım saat öncesinden ıslatılır.
  2. 3 Litre süt kaynarken taşmaması için büyükçe bir tencereye konur ve kaynayınca altı kısılır.
  3. Suyu süzülen pirinç eklenir.
  4. Tüm sütlaç yapımı süresince başından ayrılınmaması ve arada karıştırılması tavsiye edilir.
  5. 10-15 dakika kısık ateşte kaynayan sütün kabarması azalınca altı biraz daha açılır ve asıl sütlaç hararetli ateşte kaynatılarak yapılır ki sütün sulu kısmı buharlaşsın geriye yoğun sütlü lezzetli kısmı kalsın.
  6. Bir kasede 3-4 yemek kaşığı sütle özenen nişasta ilave edilir. 
  7. Kaynama başladıktan yaklaşık 40 dak sonra şeker ilave edilir 5 dak daha kaynayan sütlacın altı kapatılır ve kaselere alınır. 
  8. Hiç yerinden oynatılmayan sütlaçların yüzlerinin buruşuk olması için soğuyunca ağızları alüminyum folyo ile sıkı sıkı hiç hava almayacak şekilde örtülür ve bir gün buzdolabında dinlendikten sonra soğuk olarak servis yapılır.

1 yorum: