6 Kasım 2012

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

         Uzun bir aradan sonra nihayet Eylül ayında işten çıkmış ve dinlenmiş olarak arkadaşlarıma bir davet verebildim ve yazabildim.
Arkadaşlarıma ve annelerine mısır unlu çörek, kıymalı bulgulu börek, patetesli pancarlı salata, zeytinyağlı biber dolması, beyaz fasülye turşulu salata ve yeni özgün tarifim olan kahveli kekimi yaptım.
Biberleri Ayrancı'daki Köylü pazarından aldım oldukça lezzetliydi hem kabuğunun zarı kalın değildi hem de küçük küçük olması hoşuma gitti.
MALZEMELER:
  • 1 Çay bardağı zeytinyağ
  • 3-4 Adet soğan
  • 2 Su bardağı prinç
  • 3 Tatlı kaşığı nane
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 Su bardağı kaynar su
  • 2 Adet domates
HAZIRLANIŞI:
  1. Teflon veya seramik bir tencereye zeytinyağ konur.
  2. Soğanlar minik minik doğranır ve yağda pembeleştirilir.
  3. Yıkanmış suyu iyice süzdürülmüş prinç eklenir ve orta ateşte kavrulur.
  4. Tuz, şeker ve kaynar su eklenir orta ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  5. Tencerenin altı kapatılır ve nane eklenip karıştırılır.
  6. Aceleniz yoksa doldururken elinizin yanmaması amacıyla için ılıması için biraz beklenir.
  7. Bu arada biberler yıkanır ve ayıklanır. İç tatlı kaşığı yardımıyla biraz gevşek olarak doldurulur.
  8. Zeytinyağlı dolmanın bir püf noktası çok sıkı doldurmamak pişince şişecek olan prinçlere yer bırakmaktır aksi halde dolmanız sert ve yapışık olur; ikinci püf noktası da yağını kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağ kullanmaktır. Bu iki şartı sağladıktan sonra dolmanız mutlaka lezzetli olacaktır. (Allah'ın izni ile)
  9. Domateslerin dış etli kısımları para gibi doğranır ve dolan biberlerin ağızlarına resimdeki gibi kapatılır.
  10. Dolmalar bakır veya çelik bir tencereye dizilir yarı yerine kadar su konur ve orta ateşte pişene kadar yani suyunu çekene kadar (altının yanmaması için son zamanlarında sık sık kontrol ederek) pişirilir.
  11. Kapak kapalı olarak ılıması için beklenir. Soğuyan dolmalar servis tabağına alınır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder