6 Kasım 2012

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


İşte sabah 6:00-11:00 saatleri narasında görebileceğiniz açmış kabak çiekleri
 Kayseri yörelerinde, köylerinde herkesin bildiği ve sıkça yaptığı bu çiçek dolması yemeğini maalesef şehirlerde pek bilene rastlanmıyor sebebine gelince; hem bağ veya bahçenizde kabak yetiştirmeniz gerekmekte hem de sabahın erken saatlerinde açan kabak çiçekleri saat 11:00 olmadan sönmekte olması.
           Tıpkı külkedisinin arabasının gece saat 12 de  balkabağına dönüştüğü gibi kabak çiçekleri de gündüz 12 olmadan sönmekte ve bir daha açmamak üzere büzüşmekte. Artık ertesi sabah yeni çiçekler açmasını beklemek zorundasınız bugün de erken kalkıp erken davranamazsanız yine aç kaldınız demektir. Ee köy yeri burası herkes erken kalkmakta.  Hatta bunun için ben küçükken gittiğim Gesi köyümüzde uyandığımda teyzelerin toplanıp imece usulü birkaç komşu bahçeden çiçekleri birlikte topladıklarını ve birlikte doldurduklarını çok görmüşümdür.
          Kabak çiçekleri hergün yeniden açar, sönen çiçekler artık işe yaramaz ve bir daha da açmazlar bunun için komşular birbirlerine çiçeklerini seve seve verirler. Hiç bilmeyenlere balkabağı çiçeklerinden dolma yapılmaz çünkü acı olurlar bildiğimiz yeşil kabak çiçeklerinden dolma yapılır.     
         Bu arada son yıllarda hipermarketlerde vakumlanmış pakelerde kabak çiçekleri yarı kapanmış olarak satılmakta. Lüks otellerde özellikle yabancı konukların olduğu devlet davetlerindeki menülerde bu yöresel yemeğimiz yeralmakta.
Doldurulmuş kabak çiçeklerinin pişmeden önceki hali
Birbirine eklenerek dizilirki açılmasınlar
Piştikten sonraki kabak çiçekleri dolması


Yemeğe asıl lezzet veren üzerine dökeceğiniz biberli yağ küçük kızımın photoshoptaki marifeti ee siz de bahçeden çiçek toplayıp doldurduğunuza göre artık bu tip manzaralara alışıksınız demektir.

MALZEMELER:
  • 1 Büyük soğan
  • 1 Yemek kaşığı tereyağ + 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1,5 Su bardağı bulgur
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 Su bardağı süt
  • 1 Yumurta
  • 1/2 Demet dereotu
SOS:
  • 2-3 Yemek kaşığı tereyağ
  • 2 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber (Cılgalan biberi )

HAZIRLANIŞI:
  1. Eskiden bakır şimdilerde ise teflon veya seramik bir tencere içinde tereyağ eritilir zeytinyağ eklenir.
  2. Küçük küçük doğranmış soğan ilave edilerek pembeleştirilir.
  3. Salça ve kırmızı toz biber eklenir ve karıştırılır.
  4. Bulgur eklenerek karıştırılır ve biraz kavrulur.
  5. Süt ve tuz eklenir ve orta ateşte pişirilir.
  6. Ocak kapanır kapanmaz bir yumurta kırılır ve karıştırılır. Bulgurun kendi sıcağıyla yumurta pişer.
  7. Doğranmış dereotu eklenir ve karıştırılır.
  8. Çiçekler toplanınca dış kenarlarındaki minik yeşil parçalar koparılır böcek karınca olmamasına dikkat edilir. Annem eskiden köylerdeki çiçeklerin çok temiz olduğunu o yüzden yıkamadıklarını söylüyor ama maalesef günümüzde Ankara'da Gölbaşı'ndan ya da İncek'ten topladığımız çiçekleri yıkamamız gerekmekte.
  9. İç ılıyınca toplanmış çiçekler birer ikişer tatlı kaşığı bulgur alacak şekilde doldurulur. Çiçeklerin kenarları toplanıp içe doğru kıvrılır. İpeksi dokusu olan çiçekleri hem elinizi çabuk tutarak (kapanmaması için) hem de incitmeden doldurmanız gerekmektedir.
  10. Dolan çiçekleri arka arkaya gelecek şekilde resimdeki gibi kıvırın ve tencereye dairesel olarak dizin böylece çiçekler açılmayacaktır.
  11. Tüm çiçekler tencereye yerleştikten sonra üzerine biraz tuz serpin. Yarı yerine kadar soğuk su doldurun ve çiçeklerin üzerine ısıya dayanıklı cam veya opal bir tabak koyun kısık ateşte 40-50 dak. pişirin.
  12. Hassas bir yapıya sahip olan bu yemeği dikkatlice servis tabağına ters çevirin üzerine bakır tavada tereyağını iyice kızdırıp kırmızı biberi de ekleyip kızdırın ve dökün sıcak sıcak servis yapın. Yemeğe asıl lezzeti veren bu biberli yağdır.
Afiyet olsun yazarken ağzım sulandı canım çekti doğrusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder