14 Kasım 2011

TARHANA

Tencerede Kabaran Tarhana

Örtüye Serilmiş Tarhana

Örtüye Serilmiş Tarhana

Kurumuş Elenmiş Tarhana

Malum kışa hazırlık başladı. Bu senelik tarhanamı annem yaptı ellerine sağlık anneciğim tarhanan muhteşem olmuş.

KIŞLIK TARHANA MALZEMELER:
  • 2 Kg. süzme yoğurt,
  • 2 Kg domates,
  • 1 Kg. kadar soğan,
  • 1 Kg. kırmızı biber, 
  • 1 Kg. yeşil biber, 
  • 1 Demet maydanoz, 
  • 1 Demet taze nane,
  • 1 Demet dereotu,
  • 2 Yemek kaşığı tuz,
  • Alabildiğine un, yukarıdaki malzemeler yaklaşık 5-6 kg. un alır.
  • İsterseniz bir büyük kase kadar haşlanmış nohut da ekleyebilirsiniz.

HAZIRLANIŞI:
  1. Domates, soğan.yeşil ve kırmızı biberler yıkanır ve robotta olabildiğince ince kıyılır. 
  2. Maydanoz, nane, dereotu yıkanır ve ister robotta ister elde doğranır.
  3. Büyük bir kabın içinde tüm malzeme karıştırılır, tuz ve un eklenerek koyu kıvamlı olacak şekilde ekmek hamuru kıvamında yoğurulur. Kabın üstü kapatılarak mayalanması için 5-7 gün bekletilir. Ekşiyen tarhana mayalanmış demektir. Her sabah ve akşam birer kere karıştırılır. Mayalanması durunca tarhananız olmuş demektir. Bu işlem takriben 5-7 gün havanın sıcaklığına ve malzemelerin durumuna bağlı olarak değişir. 
  4. Mayalanan tarhanayı açık havada gölge bir yere, temiz pamuklu bir örtü üzerine parça parça bırakın. Yaklaşık bir gün sonra kurumaya başlayan tarhanaları ele gelince tekrar parçalara ayırın  ve başka kuru bir örtünün üzerine alın. Çünkü ıslanan örtünüzü değiştirirseniz kuruma süreci hızlanacaktır. Yaklaşık yarım gün sonra tarhanaların bir derece daha kuruduğunu farkedeceksiniz bu sefer tarhanaları içeriye salon masanızın üzerine alabilirsiniz (dışarıda tozlanır diye düşünüyorsanız (tozlanmamaya elverişli bir ortamınız varsa içeri almak zorunda değilsiniz) ve iki avucunuzun arasında ufalayarak daha küçük kırıntılar haline getirebilirsiniz. İsterseniz bu işlemi yarım gün sonra tekrarlayabilirsiniz. 
  5. Küçük kırıntılar haline gelen tarhanalar ele yapışmayacak kadar bir derece daha kuruduktan sonra mutfak robotundan veya blendırdan geçirebilirsiniz.
  6. Bu işlemin ardından tarhanaları daha minik kırıntılar halinde olmasını istiyorsanız tel süzgeçten geçirip geri kalan iri taneleri bir kere daha robottan geçirebilirsiniz.
  7. Son olarak iyice unufak olan tarhanaları 2-3 gün daha tm olarak kuruması için bekletin ve  muhafaza etmek için cam kavanoza veya bez torbaya alın, serin bir yerde muhafaza edeceğiniz tarhanaları bir yıl boyunca rahatlıkla tüketebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder