16 Kasım 2011

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN

Dökme demir tencerede yapılan patlıcan yemeğinin lezzeti aynen güveçteki gibi oluyor. Kısık ateşte yavaş yavaş pişen patlıcanlar tüm sebzelerle ve baharatlarla özdeşleşiyor. Yapılan arştırmalara göre en sağlıklı tencere sıralamasında birinci sırada dökme demir, ikinci sırada bakır, üçüncü sırada ise çelik tencere yeralıyor en kısa zamanda bir adet demir tencere edinmenizi ama yıkarken ve taşırken dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

MALZEMELER:

  • 4 Adet büyük patlıcan
  • 2-3 Adet domates
  • 4-5 Adet yeşil biber 
  • 2 Diş sarımsak veya 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • 1 Büyük soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağ


HAZIRLANIŞI:

  1. Tüm sebzeler yıkanır ve tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi soğanlar küçük, patlıcanlar önce dörde bölünür sonra uzun uzun, domatesler küp küp, biberler irice olacak doğranır.
  2. Geri kalan tüm malzeme ve baharatlar eklenir büyükçe bir kabın içinde karıştırılır. Tercihen dökme demir tencerede veya güveçte yoksa bakır tencerede o da yoksa çelik tencerede kısık ateşte çok az 1 küçük çay bardağı su eklenerek pişirilir. Tencerenin kapağı fazla açılmadan ılıyana kadar dinlendirilir ve öyle servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder